Banca Mondială prognozează o reducere a economiei Moldovei cu 2% în 2015, ca urmare a recesiunii din a doua jumătate a anului curent, transmite IPN.
În studiul prezentat luni într-o conferință de presă se menționează că, după ce în 2014 Moldova a înregistrat o creștere economică de 4,6%, în prima jumătate a anului 2015 creșterea a încetinit până la 3,6%. S-a înregistrat o diminuare a consumului, ca urmare a scăderii remitențelor, în special cele din Rusia.
Deprecierea leului a rezultat în prețuri de import mai mari, iar împrumuturile de urgență acordate celor trei bănci aflate în dificultate au dus la o majorare a lichidităților în sistem. Pentru a face față BNM a majorat rata dobânzii cu 13 puncte procentuale, până la 19,5%, ceea ce afectează activitatea companiilor care nu au resurse pentru a se dezvolta.
Guvernul se confruntă cu presiuni fiscale sporite, având în vedere reducerea asistenței externe, dar și acumulărilor la buget, se menţionează în studiu. În ianuarie – august, deficitul public a fost de 1,3% din PIB . Are loc raționalizarea cheltuielilor pentru a le ajusta la finanțarea disponibilă. Din cauza costurilor mari ale împrumuturilor şi a încasărilor vamale mai mici, pe fundalul diminuării exporturilor și importurilor și asistenței externe, guvernul a restricționat achizițiile de bunuri şi servicii.
Banca Mondială consideră că după recesiunea din a doua jumătate a anului curent va urma o redresare modestă în 2016 de plus 0,5%. Important este, în opinia experților, că Moldova își va redobândi ritmul de creștere economică.
Îmbunătăți esențiale ar putea interveni în anii următori dacă Moldova va promova insistent reformele structurale în vederea susținerii stabilității macro-fiscale, sporirii competitivității economiei moldovenești și creării locurilor noi de muncă.