Apariția la Moscova a blocului „Pobeda”, format din mai mulți politicieni afiliați grupului Șor, înseamnă intrarea în faza de execuție a unui real program de destabilizare pentru Republica Moldova. O spune Igor Munteanu, președintele al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, parte a blocului politic „Împreună”. Potrivit lui, Moscova pariază pe Ilan Șor ca „vârf de lance” pentru un scenariu de subversiune și lovitură de stat, sugerând ca l-a ales anume pe el și nu pe alți concurenți pentru că stilul și tehnicile lui îi sunt mai pe înțelesul său, iar aceasta înseamnă că planurile acestuia vor avea la dispoziția sa bani, recunoaștere și susținere fără limite, transmite IPN.
Igor Munteanu a menționat că moldovenii nu sunt iubiți la Kremlin. Și aceasta pentru că, în opinia sa, s-au adunat tot mai multe nemulțumiri față de opțiunile politice de la Chișinău, Moscova pare tot mai deranjată de implicarea Uniunii Europene în Republica Moldova, dar și a altor parteneri occidentali. La fel, ar fi vorba despre „recunoașterea statutului de țară-candidat pentru aderarea la UE, care contrazice, conform narativelor rusești, „statutul de neutralitate al Republicii Moldova, care ignoră „interesele transnistrene” și care ar fi „o sfidare a strategiei rusești de a exercita rolul de hegemon al spațiului ex-sovietic””.
„Săptămâna trecută, la Moscova, a avut loc un „shabash” al partidei rusești, prin anunțarea blocului „Pobeda”, care a scos pe scena unui hotel luxos din capitala Rusiei o serie de personaje pe cât de ciudate, pe atât de cunoscute pentru opțiunile lor pro-putiniste – Evghenia Guțul, așa-zisa „bașcan” al UTAG, deputații Marina Tauber, Vasile Bolea, liderul Partidului „Șansa”, Alexei Lungu, dar și alte persoane cărora li s-au rezervat cu siguranță niște roluri în cadrul acestui festival de vidme (shabash). Observăm că unificarea „partidei rusești” are loc în jurul lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare cu executare. Ilan Șor este inclus pe mai multe liste de sancțiuni internaționale, dar asta reprezintă pentru Moscova mai degrabă o bună recomandare decât o piedică în planurile sale pentru Republica Moldova”, afirmă Igor Munteanu.
Liderul CUB precizează că mulți se întreabă de ce Șor este favoritul în acest scenariu și în viziunea sa – Ilan Șor este „rețeta ideală de mercenar, executant al celor mai radicale scenarii de subversiune, lipsit de emoții locale (familie, rude), care i-ar putea atenua deciziile autonome, motiv testat încă de Komintern”.
„Ilan Șor este din acest punct de vedere un personaj cu totul special pentru curatorii săi din FSB, care își construiesc intervențiile pe măsuri maximum de radicale, măsurate direct în acțiune, cât mai contrastante și executate cu cât mai multă conspirație. Din anul 2012, anul în care Ilan Șor era introdus în conducerea BEM, Ilan a dezvoltat rețele extinse de companii „sugativă” înregistrate în diverse jurisdicții offshore, bănci rusești, trust-fonduri și rețele de cleptocrați locali, pe care i-a cooptat în mod automat la interese rusești, coordonate de FSB. Prin el, Moscova a dat o lovitură mortală reputației AIE, afectându-i puternic structura de coordonare exact în anul în care Republica Moldova semna la Brussels Acordul de asociere cu UE. Peste zece ani, Moscova are din nou toate motivele unei replici pe măsură. 2024 este anul în care se schimbă Parlamentul și Comisia Europeană, anul în care Republica Moldova așteaptă cu înfrigurare lansarea oficială a negocierilor, care depind nu doar de calitatea echipelor sale, dar și de stabilitate internă, continuitate și unitate politică”, a declarat Igor Munteanu.
Potrivit lui, Rusia ar avea în acest moment chiar mai multe motive să revină cu un contra-scenariu în 2024 pentru că mizele sale sunt mai mari decât în 2014, iar riscul de a pierde un joc strategic contra Occidentului mai dureros.
Mai mulți politicieni afiliați grupului Șor au creat duminică la Moscova blocul politic „Victorie”, care își propune să unească opoziția împotriva guvernării actuale și să schimbe orientarea pro-europeană a Republicii Moldova prin refacerea relațiilor cu Federația rusă și Uniunea Economică Eurasiatică. Reprezentanții partidului de guvernământ au calificat acțiunea drept „trădare de țară”.