logo

Blocul Împreună: Activitatea partidelor participante la congresul de creare a blocului „Pobeda” trebuie încetată


https://www.ipn.md/ro/blocul-impreuna-activitatea-partidelor-participante-la-congresul-de-creare-7965_1104193.html

Activitatea tuturor celor cinci partide care și-au arătat fața la Moscova, participând la congresul de creare a blocului „Pobeda”, trebuie încetată în conformitate cu legislația Republicii Moldova și pentru asta sunt prevăzute proceduri speciale, descrise în Legea cu privire la partidele politice. Declarații în acest sens au fost făcute de Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, membru al Blocului Împreună.

Într-o conferință de presă la IPN, Ștefan Gligor a remarcat că Ministerul Justiției, în colaborare cu Serviciul Informații și Securitate, Procuratura Generală și PCCOCS trebuie să acționeze în vederea suspendării și încetării activității celor cinci partide, dar și să identifice alți sateliți, proiecte politice subordonate grupului Șor.

Blocul Împreună va examina la următoarea ședință expedierea unui demers în vederea aplicării acestor sancțiuni prevăzute de lege de către organele competente. După evenimentul de la Moscova este clar că activitatea grupului Șor va fi continuată în forță. Partea bună a acestui congres este că partidele grupului Șor și-au arătat fața.

Ștefan Gligor a mai spus că Federația Rusă și-a schimbat strategia în raport cu controlul politicului din  Republica Moldova. Dacă din 2011 până în 2021 se construiau partide politice ca la carte, acum se construiește un sistem depersonalizat, descentralizat de corupție electorală. Este vorba despre un sistem în formă de piramidă cu diferite straturi orizontale, care au coordonatori de diferite niveluri și diferită importanță, scopul acestui sistem fiind ca la alegeri să fie dată indicația cu privire la exercitarea votului pe bani în interesul unei sau altei formațiuni, în funcție de care va fi activă la acel moment.

Potrivit președintelui Partidului Schimbării, spre regret, 10% din populația țării este săracă și este gata să-și vândă votul. Odată ce a fost anunțat referendumul cu privire la modificarea Constituției în sensul fixării obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, mizele au crescut și banii care vor fi pompați vor fi mai mulți. În această situație trebuie să se facă uz nu doar de legea penală care, cu regret, întârzie să fie aplicată.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.