logo

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor: Universitatea Agrară trebuie să devină un centru științifico-didactic al Moldovei


https://www.ipn.md/ro/blocul-comunistilor-si-socialistilor-universitatea-agrara-trebuie-sa-devina-7965_1091006.html

Universitatea Agrară de Stat trebuie să devină un centru științifico-didactic cu absorbirea instituțiilor de știință specializate în cadrul universității pentru elaborarea recomandărilor, politicilor, pozițiilor. Atentarea la independența acesteia este o lovitură puternică în sectorul agrar al țării. Declarații în acest sens au fost făcute de reprezentanții Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

BCS menționează că Universitatea Agrară trebuie să rămână o instituție independentă, de aceea fracțiunea va insista pe mai multă transparență și pe desfășurarea consultărilor publice privind reforma reorganizării prin fuziune (absorbție) a universităților. „Cunoaștem cu toții că această inițiativă a apărut dimineața, fără consultare cu mediul academic, angajații universității, studenții. Toți au aflat despre reformă din presa... Ne-au spus că vor fi consultări în baza Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, dar acestea nu au fost. De aceea vom insista ca la următoarele ședințe de Parlament să fie abordat acest subiect, ca membrii guvernării să asculte părerea cetățenilor simpli”, a spus deputatul BCS Vladimir Odnostalco.

„Trebuie să avem o țară dezvoltată ca să putem aproviziona, în cel mai rău caz, noi pe noi cu produse alimentare, de calitate, la prețuri accesibile, dar și să avem o concurență la export cu alte țări. În caz contrar, vom alege varianta: sau pâine, sau gaz”, a spus Radu Mudreac, un alt membru al fracțiunii.

În context, deputații BCS au atenționat asupra agravării situației în sectorul agricol. „A început deja recoltarea grânelor. Prognozele sunt destul de pesimiste. Situația în agricultură se înrăutățește. Roada nu va fi mai mare de 2,5 tone la hectar. Dacă vom lua în calcul că în toamna anului trecut au fost semănate doar 255 de mii de hectare cu grâu de toamnă, vom avea de recoltat nu mai mult de 650 de mii de tone de grâu, comparativ cu un milion șase sute de tone pe care le-am avut anul trecut. Ce vom face la toamnă și cât ne va costa pâinea? Cu siguranță, ea va fi mult mai scumpă, dar nu vom avea nimic de exportat, ceea ce înseamnă că producătorii agricoli vor avea în buzunar mult mai puțin decât au avut până acum, pentru că prețurile la importuri, în special resursele energetice, sunt în creștere”, au spus deputații.

Potrivit propunerii Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică.