logo

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus un Plan Anticriză


https://www.ipn.md/ro/blocul-comunistilor-si-socialistilor-a-propus-un-plan-anticriza-7965_1093263.html

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a propus un „Plan Anticriza” care cuprinde un set de măsuri privind ameliorarea calității vieții în Republica Moldova. „Actualele crize de ordin economic, energetic, umanitar și inflaționist au sporit vulnerabilitățile sociale, demonstrând necesitatea regândirii măsurilor de susținere a populației”, a menționat deputatul BCS, Alla Darovannaia, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit deputatului, atenția majoră a fost oferită domeniului social și anume subiectului protecției sociale, forței de muncă și salarizării. BCS propune combaterea sărăciei prin implementarea măsurilor de susținere a populației. „Obiectivul protecției sociale constă în asigurare unui venit celor care nu sunt în stare să muncească, garantarea unui venit minim al populației extrem de sărace și acordarea beneficiilor sociale persoanelor sărace”, a spus ea.

Alla Darovannaia a menționat necesitatea eficientizării sistemului de indexare a pensiei. Ea a spus că „aplicarea principiului de indexare trimestrială a pensiei va consolida funcția de bază a indexării, cea de a proteja pensionarii de efectul diminuării puterii de cumpărare a leului”. Este necesar ca indexarea să se producă în funcție de inflația prognozată de către Banca Națională a Moldovei, dar nu în funcție de inflația din anul precedent.

La fel, este propusă revizuirea condițiilor de stabilire a pensiei pentru activitate în condițiile speciale de muncă, preluarea totală a atribuțiilor de stabilire a indemnizației de incapacitate temporară de muncă de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, acordarea indemnizațiilor pentru creșterea tuturor copiilor cu vârstă de până la cinci ani. Se mai propune să fie instituit un fond la nivel național pentru susținerea cetățenilor aflați în situații de criză sau situații excepționale.

Un alt deputat al BCS, Vladimir Odnostalco, a spus că fracțiunea pune accentul pe dezvoltarea politicilor demografice. În acest sens este propusă elaborarea programului „Familia din Moldova” care va include un ansamblu de instrumente și măsuri, cum ar fi promovarea simțului de patriotism, a valorilor spirituale, susținerea financiară. Este necesar să fie elaborate măsuri pentru asigurarea serviciilor medicale accesibile și susținerea familiilor cu trei și mai mulți copii.