logo

Blocul ACUM nu a putut înregistra la Parlament inițiativele anunțate


https://www.ipn.md/ro/blocul-acum-nu-a-putut-inregistra-la-parlament-initiativele-anuntate-7965_1047816.html

Reprezentanții Blocului electoral ACUM anunță că au mers vineri la Secretariatul Parlamentului pentru a depune două proiecte de legi și cinci proiecte de hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai formațiunii, însă înregistrarea acestora a fost refuzată, transmite IPN.

„Culmea tupeului – șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Nu contează prevederile Constituției – art.73 – care spun că deputații au drept de inițiativă legislativă. Nu contează prevederile Regulamentului Parlamentului – art.48 alin.(2) – care spun că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se înregistrează la direcția documentare parlamentară a secretariatului parlamentului. A refuzat și gata”, susține deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco

Într-o postare pe Facebook, Sergiu Litvinenco menționează că argumentul refuzului de a înregistra pachetul, care în opinia sa este uluitor, e că nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte. „De parcă ar exista vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau nealegerea președintelui Parlamentului”, menționează parlamentarul.

„Dar ca să vă convingeți cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului, voi veni cu două exemple. După alegerile din 30 noiembrie 2014, președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor 30 noiembrie 2014 și desemnarea președintelui Parlamentului pe 23 ianuarie 2015, aceeași Direcție generală documentare parlamentară a înregistrat 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 - speakerul a fost ales pe 30 decembrie 2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar și pe 28 decembrie 2010. Această informație este disponibilă pe site-ul Parlamentului”, susține Sergiu Litvinenco.

Acesta se întreabă retoric dacă „prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă, contrar prevederilor Constituției și legii, nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul Penal?”.