logo

„Blat to billions”, de Vasile Bumacov


https://www.ipn.md/ro/blat-to-billions-de-vasile-bumacov-7967_1077390.html

La Biblioteca Națională, a fost lansată cartea „Blat to billions” (De la blat la furt de miliarde), semnată de ex-ministrul, diplomatul, savantul Vasile Bumacov. Lucrarea aduce la cunoștința publicului teribilul impact al implementării în practică a teoriilor marxist-leniniste și staliniste asupra individului și societății în teritoriile URSS. Autorul a descris exemple din propria viață în perioada comunistă și post comunistă pentru a reda mai accesibil cum s-a creat homo-sovieticus și metamorfoza care are loc în societate și în mintea celor influențabili și neinformați, transmite IPN.

Partea întâi este întitulată: „Мир, Труд, Май ” și tradusă cu subînțeles: „Minte, Fură, Bea”, în care autorul descrie propria viață și realitățile din Basarabia, din timpuri mai vechi, până la al doilea război mondial și după. În partea a doua, care se întitulează „Iluzia independenței”, se vorbește despre obținerea independenței, euforia libertății și așteptarea posibilului progres. „Cooperarea hoților”, partea a treia, descrie încercarea autorului, în calitatea sa de ministru, de a stopa schemele de estorcare a banilor, iar în partea a patra este descrisă experiența sa ca prim ambasador al Republicii Moldova în Japonia și apoi și în Coreea.

Vasile Bumacov a muncit la această carte timp de doi ani, când s-a aflat în Japonia. Spune că l-a inspirat societatea niponă, comportamentul și miracolul pe care l-au reușit după cel de-al Doilea Război Mondial, când statul a fost devastat complet. A realizat cât este de important să ai o societate unită, care știe ce dorește și care poate accepta ajutoare din lume.

Autorul spune că a vrut să atenționeze asupra problemelor, dar cel mai mult și-a dorit să restabilească reputația țării, pentru că nu toți sunt, așa cum sunt cunoscuți peste hotare –hoți ai miliardelor din haznaua statului sau nostalgici după Uniunea Sovietică. „Am dorit cumva să înțeleagă cititorul din Vest și, de aceea, am scris în limba engleză cartea, că noi, Basarabia, am trecut printr-o mare tragedie. Noi am fost lăsați pe mâna bolșevicilor, care au distrus societatea, au creat o societate de homo-sovieticus, care nu-și poate reveni acum. Și chiar dacă am obținut Independența, ne-am trezit pe urmă într-o societate oligarhică cu neo-bolșevici, care este mult mai periculoasă. De aceea, noi avem nevoie de ajutor masiv ca să ieșim din această situație, dar și noi trebuie să conștientizăm, fiindcă toată lumea se dezvoltă și progresează, iar noi mergem înapoi”, a menționat Vasile Bumacov.

Istoricul Anatol Țăranu, comentator politic, a declarat că este o carte foarte interesantă, ce ține de viața unui basarabean de succes, care a atins performanțe în mai multe domenii. Și este foarte interesant cum gândește el despre ceea ce s-a întâmplat în acest spațiu pe parcursul a mai mulți ani și cum vede el soluțiile pentru ceea cu ce se confruntă cetățenii Republicii Moldova. „Este o carte interesantă din toate punctele de vedere și nu doar pentru publicul cititor din Republica Moldova. Este o carte în engleză, fapt care deschide Republica Moldova pentru publicul de pe tot mapamondul. Eu cred că această carte își va găsi locul cuvenit și de cinste în galeria operelor despre Republica Moldova și oamenii ei”, a notat Anatol Țăranu.

Ion Păduraru, ex-ministru, a spus că e nevoie de asemenea cărți, mai ales că autorul are o pregătire foarte bună în domeniul de administrare și un simți al umorului foarte bine dezvoltat și a punctat foarte bine aspectele legate de realitățile post-sovietice. S-a referit la pretinsele valori moștenite din perioada sovietică, dar și a dat explicații la mai multe evenimente care au avut loc în țară, în special din anii 90 și până în prezent. „Cred că pentru cititori va fi foarte interesant să vadă prin prisma propusă de autor, poate chiar să reevalueze propriile viziuni în ce privește aceste realități”, a notat Ion Păduraru.

Academicianul Nicolae Dabija, scriitor, scenarist, redactor, a declarat că, la o lansare de carte în Spania, un scriitor și-a amintit de Republica Moldova ca de un stat din care s-a furat miliardul. „Am simțit o mândrie – Doamne, se știe despre noi, noi suntem celebri pe glob. Dar, după aceea m-am întrebat – oare chiar hoții, corupții trebuie să ne facă pe glob sau avem valorile noastre? Și iată, domnul Vasile Bumacov, îi mulțumim că a făcut o carte în care vorbește despre fiziologia corupției în Republica Moldova, rădăcinile ei, pe care el le găsește în epoca fanariotă. După aceea, ele se transferă istoric, după anul 1812. Explică ce-i cu acest „blat” pentru că a pus acest cuvânt, pe care îl avem doar noi, basarabenii – adică a da ceva pentru a obține ceva. Atâta timp cât corupția va sta în capul mesei, nu avem nicio șansă să devenim un stat emancipat, o țară care se poate numi țară”, a declarat scriitorul.

Vicedirectoarea Bibliotecii Naționale, Veronica Borș, a menționat că această lansare este un eveniment important, găzduit de BNRM, inclusiv prin faptul că autorul cărții este un fost ministru și ambasador. „Sperăm foarte mult că utilizatorii bibliotecii vor studia această carte valoroasă”, a mai spus Veronica Borș.

Cartea este scrisă în limba engleză și va apărea în limba română într-un viitor apropiat.