Biserica Ortodoxă îşi justifică implicarea în procesul politic
https://www.ipn.md/ro/biserica-ortodoxa-isi-justifica-implicarea-in-procesul-politic-7967_983203.html
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova condamnă atitudinea, presiunile şi ameninţările care se fac pentru a opri colectarea semnăturilor pentru desfăşurarea referendumului privind introducerea obligatorie a religiei în şcoli. „Se afirmă precum că susţinerea de către Biserică a iniţiativei cu privire la introducerea în programa naţională de învăţământ a „Bazelor Ortodoxiei” constituie o „problemă” pentru Guvern, unii lideri de partide ajungând să ceară „demisia” Mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove, să intervină cu „învăţăminte” şi „poveţe” la adresa Bisericii”, se menţionează într-o declaraţie a Sinodului, citată de Info-Prim Neo.
Sinodul susţine intenţia de a constitui un partid politic nou, de orientare creştin-ortodoxă, anunţată de grupul de iniţiativă pentru introducerea religiei în şcoli, în frunte cu fostul director al SIS, Valeriu Pasat. Totodată, Sinodul subliniază că Biserica Ortodoxa decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic. „Istoria multiseculară a poporului nostru ortodox cunoaşte o sumedenie de exemple când implicaţiile de acest fel ale Bisericii au avut un impact benefic, influenţând politicienii să-şi ajusteze deciziile necesităţilor şi intereselor vitale ale populaţiei, aşa a fost în trecut şi aşa va fi în viitor”, se menţionează în declaraţia dată publicităţii.
Membrii Sinodului spun că intenţia creării unei noi formaţiuni politice reprezintă dorinţa de a da un suflu nou vieţii politice din ţară, o perspectivă care deschide o cale largă procesului de conlucrare a Bisericii cu Statul întru binele poporului ortodox, în conformitate cu morala şi tradiţiile sale. Declaraţia este semnată de către Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, IPS Vladimir, Episopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, Episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie, Episcopul de Hâncu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al întregii Moldove, Petru şi Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel.
Curtea de Apel Chişinău a anulat marţi, 15 iunie, decizia Comisiei Electorale Centrale de a premite grupului de iniţiativă, în frunte cu Valeriu Pasat, să colecteze semnături pentru referendum. Hotrârea autorităţii electorale a fost atacată în instanţă de Grupul de iniţiativă pentru promovarea statului secular, din care fac parte mai mulţi lideri activi ai societăţii civile.