logo

Biserica îi pomeneşte astăzi pe cei 40 de Sfinţi Mucenici


https://www.ipn.md/ro/biserica-ii-pomeneste-astazi-pe-cei-40-de-sfinti-mucenici-7967_1004157.html

Creştinii ortodocşii care respectă calendarul iulian îi pomenesc în fiecare an, la 22 martie, pe cei 40 de Sfinţi Mucenici care s-au sacrificat în numele credinţei. Anul acesta, conform reglementărilor sinodale, prăznuirea se schimbă pe 23 martie.

Potrivit secretarului eparhial al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, modificarea a avut loc pentru a simplifica slujbele, deoarece în ziua de joi şi vineri se suprapuneau mai multe procedee ritualiste. „În ziua de vineri se citea şi canonul Sfântul Teodor Tiron, cu sfinţirea coliviei. Nu se putea face pomenirea celor 40 de Mucenici joi seara, pentru că era şi canonul Sfântului Andrei Criteanu”, a spus Vadim Cheibaş pentru IPN.

Potrivit Bisericii, cei 40 de Mucenici sunt 40 de ostaşi romani care au fost siliţi să renunţe la credinţă, fiind întemniţaţi timp de opt zile, bătuţi cu pietre şi scufundaţi pe timp de iarnă într-un râu din Sevastia, Armenia de astăzi, pentru că au refuzat să se închine idolilor. Printre ei era şi Sfântul Mucenic Valerie, în cinstea căruia i s-a dat numele unei biserici din sectorul Râşcani al capitalei.

Protoiereul Octavian Moşin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din cadrul Universităţii de Stat, a declarat pentru IPN că anul acesta sărbătoarea coincide cu prima săptămână de Post. Creştinii se vor întâlni la o rugăciune comună de pomenire a celor 40 de Mucenici, dar şi de iertare a păcatelor. „Ne întâlnim cu toţii la o rugăciune comună, la Liturghia Darurilor Înainte Sfinţite, care se săvârşeşte pe parcursul săptămânii în Postul cel Mare. Pentru noi, creştinii muritori, sfânta zi nu este altceva decât o întâlnire în rugăciune şi pomenire. Îndemn toată lumea de bună credinţă să îi cinstească cuvenit pe Sfinţi”, a spus protoiereul.

Potrivit tradiţiei, gospodinele pregătesc mucenici din aluat, în forma cifrei opt, pe care îi dau de pomană. Alte tradiţii populare zic că se scot plugurile la arat ca simbol al deschiderii ciclului sărbătorilor de primăvară sau că se bea 40 de pahare cu vin care ar simboliza sângele celor 40 de ostaşi. Părintele Octavian Moşin crede însă aceste tradiţii obscure, nerecunoscute de către Biserică. „Este zi de Post şi orice sărbătoare poartă caracter bisericesc. Să facem rugăciune şi fapte bune, nu banchete”, a declarat preotul.

Cei 40 de Mucenici sunt înscrişi în primele acte martirice ale Imperiului Roman şi simbolizează jertfa în numele credinţei.