logo

Biomasa este o alternativă a energiei fosile, inventator


https://www.ipn.md/ro/biomasa-este-o-alternativa-a-energiei-fosile-inventator-7967_1095241.html

Biomasa este o alternativă a energiei fosile. Chiar și biomasa din deșeurile menajere poate fi folosită ca energie termică, electrică. Sunt create toate echipamentele necesare, acestea asigurând o depoluare a solului, apei și aerului. O spune inventatorul și antreprenorul român Iuliean Horneț, de la EcoHornet, România.

„Vrem să aducem omenirii cea mai bogată soluție, cea mai abundentă bogăție pe care o are planeta – biomasa. De ce vrem să facem asta? Pentru că avem cu ce. Biomasa este sursa pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu. Pe lângă celelalte folosințe pe care le are – medicale și de hrană – iată că ea poate fi folosită și se folosește din cele mai vechi timpuri sub formă de energie primitivă, dar care a adus omenirea până la acest nivel”, a declarat Iuliean Horneț într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, astăzi putem să utilizăm această soluție, biomasa, prin granulare. În ultimii 20 de ani au fost create foarte multe echipamente care permit în mod ecologic asigurarea independenței energetice pentru comunități și chiar pentru state întregi.

Iuliean Horneț spune că au fost inventate echipamente care prin piroliză transformă deșeurile organice în energie electrică, termică, bio gaz, bio-oil, biochar. Sunt dezvoltate procese optimizate de conversie a energiei și transfer de căldură pentru a utiliza diverse tipuri de agent termic, cum ar fi apă caldă, aer cald, abur, radiație termică, ulei diatermic.

„Populația planetei poate trăi perfect cu energia regenerabilă dacă folosește și biomasa. Sursele de energie de la vânt, soare, apă și pământ ne sunt suficiente să ne acoperim în totalitate necesarul de energie, doar să dorim să facem, pentru că astăzi avem cu ce. Eu lucrez de 20 de ani la aceste tehnologii și de 12 ani sunt pe piață cu 800 de echipamente în România și în alte 11 țării din Europa, Asia și Canada. Sunt state interesate pentru a prelua astfel de energie, pentru a-și asigura independența energetică”, mai spune Iuliean Horneț.

Directorul general al Consorțiului Internațional „Implementare a Inovației” (CPI&TT), Ion Rață, a declarat că scopul discuțiilor cu inventatorul Iuliean Horneț a fost de a atenționa conducerea țării să participe la proiecte de purificare a naturii și, totodată, de energetizare. „Noi mai bine de 30 de ani nu am avut grijă și nici nu ne-am gândit vreodată că o să ajungem într-un moment în care țara va rămâne fără resurse energetice. Faptul că am avut energie foarte ieftină, am uitat de faptul că ea nu este veșnică. Or situația de astăzi ne dictează, ne impune să luăm măsuri de urgență, dar în același timp să fim foarte atenți cu mediul”, afirmă Ion Rață.

Potrivit lui, există ambiția ca timp de doi ani, implementând acele tehnologii de ultimă generație, să se ajungă chiar și la exportul unei părți din energie. „Republica Moldova, pe lângă lipsa de energie, are și un vacuum în ceea ce ține de modernizarea tehnologiilor. Avem practic industrializarea la pământ. De ce vorbesc despre industrie? Pentru că energia joacă rolul principal în orice tehnologizare. Este energie ieftină și accesibilă și aceasta înseamnă că este accesibilă și modernizarea industrială a Moldovei”, a mai spus Ion Rață.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.