Biletele de odihnă în taberele pentru copii provoacă divergenţe nu tocmai obişnuite
https://www.ipn.md/ro/biletele-de-odihna-in-taberele-pentru-copii-provoaca-divergente-nu-7967_959700.html
Odihna de vară a copiilor a devenit obiectul unui conflict mai puţin obişnuit la Vatra, oraş din componenţa municipiului Chişinău. În timp ce primarul Igor Caminschi susţine că bugetul localităţii poate suporta în totalitate costurile biletelor de odihnă pentru copiii din Vatra, directorul şcolii din localitate, Ion Botnari, care este şi consilier local, insistă ca părinţii să achite 20 la sută din costul biletului, pentru ca banii colectaţi să fie folosiţi pentru reparaţia şcolii.
Caminschi a declarat în şedinţa operativă de luni, 5 iunie, de la Primăria Chişinău că intenţia autorităţilor locale de a achita costul deplin al biletelor de odihnă pentru copiii din localitate este legiferată printr-o decizie a Consiliului local Vatra. Totodată, el s-a arătat nemulţumit de acţiunile directorului şcolii şi a cerut responsabililor din administraţia municipală să intervină pentru soluţionarea problemei, deoarece, susţine primarul, autorităţile nu vor putea controla pentru ce scopuri sunt folosiţi banii colectaţi suplimentar.
Solicitată să comenteze situaţia creată, directorul adjunct al Direcţiei municipale educaţie, ştiinţă, tineret şi sport, Valentina Cujbă a declarat pentru Info-Prim Neo că informaţia prezentată de primarul de Vatra nu corespunde întru totul realităţii. Potrivit ei, într-o discuţie cu directorul şcolii, acesta a recunoscut că i-a propus primarului să respecte decizia Guvernului, prin care părinţii trebuie să achite 20 % din costul biletului de odihnă, iar banii din buget plus cei achitaţi de părinţi să fie alocaţi pentru procurarea unui centru muzical necesar şcolii la organizarea activităţilor extraşcolare. Cujbă a specificat că e vorba doar de o propunere pe care primarul o poate accepta sau nu. Totodată, potrivit ei, conducerea şcolilor este obligată doar să prezinte lista copiilor care intenţionează să se odihnească în tabere, inclusiv a celor din familiile defavorizate care beneficiază de gratuităţi, în timp ce de vinderea biletelor se ocupă contabilitatea primăriilor.
Valentina Cujbă susţine că, deşi nici într-un an bugetele locale nu au achitat costul biletelor de odihnă în tabere, în acest an, unele primării au lansat asemenea iniţiative în urma criticilor formulate de conducerea municipalităţii. Până în prezent, asemenea decizii au fost aprobate de consiliile de la Vatra şi Truşeni, însă pe parcursul verii şi alte consilii locale ar putea proceda la fel.
La moment, şi-au început deja activitatea trei tabere non-stop din municipiu: „Cireşarii” şi „Monolit” de la Vadul lui Vodă şi „Alunelul” din comuna Bardar, Ialoveni. Pe parcursul săptămânii curente îşi vor începe activitatea alte 5 tabere: „Floricica”, „Luceafărul”, „Zâmbetul”, „Nistru” de la Vadul lui Vodă şi „Poieniţa veselă” de la Dănceni, Ialoveni. Cea de-a 9-a tabăra, „Neptun”, care depinde de activitatea cantinei Fabricii „Ionel”, se va deschide la 15 iunie.
Luni, 5 iunie, şi-au început activitatea 66 de tabere cu sejur de zi din municipiu.