logo

Biblioteca Națională vernisează expoziția „Revelație”, semnată de Vasile Ciurari


https://www.ipn.md/ro/biblioteca-nationala-verniseaza-expozitia-revelatie-semnata-de-vasile-ciurari-7967_1102688.html

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vernisează o expoziție de grafică a pictorului Vasile Ciurari. Artistul a declarat pentru IPN că în lucrările sale a expus toate gândurile personale, stările sufletești pe care le-a trăit pe parcursul a mai mulți ani. Fiecare lucrare conține o enigmă.


 

Pictorul combină în lucrările sale elemente de abstracție, suprarealism și simbolism. O perioadă îndelungată a lucrat doar în alb-negru. Sunt culori care predomină cromatica expoziției „Revelație”, vernisată la BNRM. În ultimii ani a adus și culoare în lucrările sale.



Una din lucrările prezentate are în imagine clădirea Primăriei municipiului Chișinău. Pictorul a surprins stema orașului, drapelul și notele muzicale din imnul Chișinăului. Tema muzicii este reflectată și în alte câteva lucrări. În „Sonorizare tainică” autorul a vrut să transmită că muzica este o artă specifică, angelică, toate sunetele provenind de la îngeri.

Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, a menționat că prin domeniul artei persoana își poate manifesta bucuria, tristețea, trăirile – momente care pot fi îmbrățișate inclusiv prin grafica. Grafica este o parte a artei mai specială, nu fiecare reușește să aibă succese în acest domeniu, deoarece este mai mult liniară, solicită multă atenție din partea pictorului. Referindu-se la expoziție, directorul bibliotecii a menționat că este o grafică deosebită, nu atât de des întâlnită, care, dacă o privești îndepărtare, pare computerizată.

„În fiecare lucrare este foarte mult gând. Dacă, poate, ai senzația inițială parcă e ceva, dar nu prea înțelegi ce, atunci când mai arunci o privire, când mai meditezi asupra lucrării, o să vă regăsiți în multe din aceste lucrări ale autorului ˮ, a spus Gutiera Prodan, maestru în artă.

Expoziția cuprinde 25 de lucrări grafice care pot fi văzute până pe 14 aprilie, în blocul central al bibliotecii, sala de conferințe „Alexe Rău”.