logo

Biblioteca Națională prezintă specificul costumului popular moldovenesc


https://www.ipn.md/ro/biblioteca-nationala-prezinta-specificul-costumului-popular-moldovenesc-7967_1105052.html

Simbolismul și metafora cromatică a portului popular, elementele cămășii cu altiță și a catrinței specifice zonelor geografice, precum și albume cu modele de costume tradiționale se regăsesc într-o expoziție de publicații prezentată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite IPN.

Biblioteca Națională  precizează într-un comunicat de presă că expoziția tematică își propune să promoveze valorile culturale naționale, a artei decorative și a creației artistice tradiționale prin valorificarea costumului autentic popular. Neamul moldovenesc este bogat în tradiţii și obiceiuri, iar costumul popular are un rol aparte în viața culturală a Republicii Moldova. Costumul popular moldovenesc reprezintă individualitatea şi originalitatea unui popor, este sursa istorică nepreţuită de frumos şi o continuă perpetuare a tradiţiilor prin simpla sa existenţă în memoria colectivă a oamenilor ce nu contenesc să-i păstreze existența cât mai pură.

Perioada de formare a trăsăturilor specifice a costumului tradiţional moldovenesc coincide cu secolele XIII-XIV, făcându-l deosebit de costumele etniilor vecine. Fiecare perioadă din istoria costumului moldovenesc, structura și evoluția și-a păstrat caracteristicile esențiale. Am primit în dar de la străbuni veşminte deosebite, ţesute cu migală, ii superbe, cusute atât de mărunt, aproape ireal şi totodată perfect, piese vestimentare cu o mare valoare istorică şi sentimentală, îmbrăcăminte de mare preţ, ce reprezintă o legătură tainică între generaţii, precizează instituția bibliotecară.

Expoziția cuprinde circa 50 de publicații din colecțiile instituției bibliotecare care pot fi explorate pe parcursul lunilor iunie – septembrie 2024, în spațiul expozițional „Colecția de Artă și Hărțiˮ, blocul doi al Bibliotecii Naționale.