logo

Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” marchează 145 de ani de la fondare


https://www.ipn.md/ro/biblioteca-municipala-bp-hasdeu-marcheaza-145-de-ani-de-la-fondare-7967_1092857.html

Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” reprezintă o rețea extinsă cu servicii, programe care contribuie substanțial la viața culturală a orașului. Anual organizează și desfășoară peste cinci mii de programe și adună peste 50 de mii de participanți. Preocuparea angajaților bibliotecii a fost mereu conectarea la oamenii orașului diverși atât ca vârstă, cât și ca pregătire, nivel de instruire, competență, dar și nevoie de informare, a menționat Mariana Harjevschi, directorul Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”, la conferința dedicată aniversării a 145-a de la fondarea instituției, transmite IPN.

Mariana Harjevschi a precizat că genericul conferinței „O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare” arată parcursul bibliotecii ca instituție publică în comunitate și rolul care devine mai pronunțat în acești ani dedicați comunității și rămâne o tendință a viitoarei activități. Rețea participativă formată din 27 de filiale cuprinde o colecție cu peste un milion de volume și o echipă de peste 300 de bibliotecari dedicați.

„Dacă la această aniversare Chișinăului i s-ar căuta încă un calificativ actualizat, acesta ar fi „oraș al bibliotecilor”. Așa spuneau și predecesorii noștri, dar așa credem și noi astăzi. Este un calificativ pe care Chișinăul îl merită din plin nu numai pentru că nicăieri ca aici nu a fost o concentrare mai mare de biblioteci, respectiv, cărți și cititori, ci fiindcă biblioteca, lectura, oamenii de aici pot fi considerați o marcă cu care se poate mândri orice oraș modern cu aspirații europene. Iar Chișinăul aspiră spre modernizare, spre spiritul european, iar odată cu el și noi, bibliotecarii, locuitorii lui, cititorii bibliotecilor chișinăuiene”, a remarcat Mariana Harjevschi.


Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și președintele Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, a remarcat că Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” a fost și va rămâne o sursă profesionistă de informare și documentare apreciată la nivel național și internațional. „Prin parteneriatele realizate, în special pe parcursul ultimilor 30 de ani, Biblioteca demonstrează că este un actor important în domeniul de activitate bazat pe cooperarea instituțiilor, organizațiilor și a cetățeniilor municipiului Chișinău ce reprezintă o oportunitate minunată pentru a spori activismul civic și a contribui la dezvoltarea locală”. Biblioteca Națională a donat pentru Biblioteca municipală centrală, dar și cele 27 de filiale setul de reviste „Moldova” pentru anul 2021-2022 editată de Biblioteca Națională.

„Ne bucurăm că putem fi o echipă mare a municipiului Chișinău cu aceste 27 de filiale, cu acele peste 100 de servicii oferite, cu tentative de tehnologizare”, a fost mesajul primarului general, Ion Ceban.

Numită la început Biblioteca Publică a Orașului Chișinău, astăzi Biblioteca municipală
„B.P. Hasdeu”, a fost inaugurată la 19 octombrie 1877 la inițiativa primarului Carol Schmidt și a funcționat în baza Regulamentului elaborat de Duma orășenească.