Cartea Memoriei, despre victimele Holocaustului, este prezentată la o expoziție în incinta Bibliotecii „Ițic Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeuˮ din Chișinău. Tot aici sunt expuse opere literare, cercetări care abordează subiectul Holocaustului, inclusiv evenimentele desfășurate în lagăre de concentrare Auschwitz. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în afara de sâmbătă, de la ora 11.00 până la 17.00, transmite IPN.
Olga Sivac, specialist principal în cadrul bibliotecii, a menționat că sunt expuse ultimele ediții la tema Holocaustului recepționate de bibliotecă pe parcursul anului 2023. Sunt rezultate ale cercetărilor, literatură artistică, memorii. La expoziție sunt prezentate și lucrări ale pictorilor autohtoni la tema Holocaustului, precum și o copie în miniatură a figurii centrale a monumentului victimelor Holocaustului din Orhei
La fel, sunt expuse lucruri găsite la locurile împușcărilor în masă pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Potrivit Olgăi Sivac, în toamna anului 1941 la ghetoul din Chișinău au fost peste 11 mii de prizonieri.
Biblioteca participă activ în elaborarea ghidurilor metodologice pentru școli, lecțiilor, iar angajații sunt implicați în evenimentele educative în școli și universități, a subliniat angajata bibliotecii. Instituția dispune de o colecție de cărți, filme, ghiduri metodologice, inclusiv de la muzeul memorial Yad Vashem din Israel, cât și lucrări ale cercetători locali.
Expoziția face parte dintr-un șir de evenimente organizate în cadrul Săptămânii Memoriei Holocaustului la Chișinău. În perioada 22-31 ianuarie, vor avea loc conferințe tematice, mese rotunde, vizionarea și discuții pe marginea proiecțiilor de filme documentare, concursuri de eseuri, prezentări de carte, expoziții de desene și fotografii, sesiuni de informare, ore de lectură, organizate în instituțiile de învățământ și biblioteci, excursii la Monumentul Victimelor Ghetoului Evreiesc, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău.