Până la această etapă, organul de urmărire penală nu a identificat organizatorul și beneficiarul în cazul asamblării clandestine a echipamentelor aeronautice la Criuleni, transmite IPN cu referie la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală menționează că beneficiarul nu este pe teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova. Acesta este un bărbat cu vârsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate.
În hangarul în care au fost depistate echipamentele, pe parcursul a peste cinci ani, se prezentau la muncă în jur de zece persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.
Procuratura va solicita implicarea în investigații a Autorității Aeronautice Civile, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate.
Persoanele reținute fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Unul dintre reținuți a declarat că unele utilaje produse au fost deja experimentate, pe perioade scurte de timp, la decolare. Acestea au avut loc cu riscuri enorme pentru viața și securitatea personalului implicat.
Procuratura mai spune că expertul în aeronautică care a participat la percheziție a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate, reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor, au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice care urmează să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter. Acestea erau de diferite modele, inclusiv unele foarte asemănătoare cu modelul Kamov 26 (Ka-26). De asemenea, au fost depistate mai multe motoare fabricate de diferiți producători.