Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a propus repetat crearea unei comisii de anchetă care să elucideze circumstanțele emiterii garanțiilor de stat și a emisiunii monedei naționale în anii 2014-2015, care în consecință au dus la frauda bancară. Propunerea a fost făcută joi la ședința Parlamentului, dar a fost respinsă de majoritatea parlamentară, transmite IPN.
La un briefing de presă, deputatul Vlad Batrîncea a precizat că propunerea vine în contextul deciziei Curții Constituționale, din 22 aprilie, care a stabilit că emiterea garanțiilor de stat și emisia monedei naționale de către Banca Națională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei a avut loc contrar Constituției.
„Parlamentul Republicii Moldova nu a aprobat atunci nicio decizie privind garanțiile de stat în valoare de 14 miliarde de lei de către Banca Națională a Moldovei. De aceea, deciziile secrete care se acceptau atunci de către Guvern, cu participarea conducerii BNM, trebuie să fie subiectul unei anchete. Cetățenii Republicii Moldova doresc ca vinovații să fie trași la răspundere”, a declarat deputatul socialist.
„Conducerea Băncii Naționale a deservit interesele străine. În pofida faptului că rezervele valutare ale țării au scăzut cu peste 600 de milioane, veniturile băncilor comerciale sunt în creștere”, a remarcat Vlad Batrîncea și a adăugat că „cetățenii așteaptă o anchetă, justiție și ca cineva să răspundă.”
Deputații PSRM au subliniat că cei peste 14 miliarde de lei oferiți băncilor falimentare sunt întorși anual de cetățenii Republicii Moldova. Datoria a fost eșalonată pe o perioadă de 25 de ani cu o dobândă de 5%. În total, până în anul 2041, cetățenii trebuie să întoarcă 25 de miliarde de lei.
Și săptămâna trecută, deputații BCS au propus o comisie de anchetă care să identifice politicienii implicați în frauda bancară. Majoritatea PAS a amânat votul.