Băuturi alcoolice şi ţigări mai scumpe de la 1 ianuarie 2010
https://www.ipn.md/ro/bauturi-alcoolice-si-tigari-mai-scumpe-de-la-1-ianuarie-2010-7966_979535.html
Băuturile alcoolice tari şi ţigările vor deveni mai scumpe, odată cu majorarea accizelor la acestea de la 1 ianuarie 2010. Un proiect de lege privind politica bugetară fiscală pentru anul viitor a fost adoptat în prima lectură de către majoritatea parlamentară, marţi, 15 decembrie, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul politicii bugetare pentru anul 2010 presupune modificarea unui pachet întreg de legi. Un capitol important al proiectului îl constituie accizele. Astfel, conform noilor prevederi, preţul minim la produsele alcoolice tari cu ridicata va fi de 36 lei, iar cu amănuntul de 50 lei, pentru un litru. „Guvernul va încerca prin acest instrument să reducă produsele contrafăcute de pe piaţă, care la moment se comercializează foarte ieftin, circa 15 lei pentru un litru”, a spus Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.
Cota accizelor se va majora şi la bere cu 25%, la ţigările cu filtru cu 4%, la benzină şi derivatele acesteia cu 50% şi la alte produse, precum parfumurile, articolele de bijuterie etc. O creştere dublă a accizelor se prevede la importul autoturismelor de lux. În cadrul comisiei de profil se vor discuta parametrii după care va fi stabilit accizul, spune Ioniţă.
„În mare măsură guvernul a încercat să obţină anumite surse de majorare a veniturilor, însă aceste surse au fost căutate în aşa fel ca să nu afecteze producătorul, în special pe cel local, iar dacă şi presupune anumite modificări, acestea ţin mai mult de anumite tipuri de consum care nu ţin de masele largi ale populaţiei”, explică preşedintele comisiei.
O altă propunere din proiect se referă la cota zero pentru venitul reinvestit, menţinerea căreia se propune şi pentru anul viitor, din cauza situaţiei proaste în care se află mulţi agenţi economici ca urmare a crizei financiare.
„În agricultură se va pleda pentru o politică care să-i protejeze pe producătorii agricoli. Una din idei a fost reducerea cotei TVA de la 20% la 8%. Probleme vor apărea pentru că producătorii agricoli nu-şi vor putea recupera TVA-ul înapoi, deoarece ei procură cu 20% şi după asta vând cu 8%. De aceea, în comisie vom căuta o soluţie mai bună pentru a încuraja producătorii agricoli”, a mai spus preşedintele comisiei.
Amendamentele şi propunerile la proiect urmează să fie discutate la şedinţa comisiei de profil de miercuri, 16 decembrie, pentru ca legea să fie votată în a doua lectură la următoarea şedinţă a legislativului.