logo

Basorelieful academicianului Vasile Anestiadi a fost montat pe fațada unui bloc al USMF


https://www.ipn.md/ro/basorelieful-academicianului-vasile-anestiadi-a-fost-montat-pe-fatada-unui-bloc--7967_1041494.html

Basorelieful academicianului Vasile Anestiadi a fost montat pe frontispiciul Blocului morfologic al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Evenimentul de inaugurare, la care a participat administrația USMF, cadre didactice, studenți, rezidenți, a avut loc vineri, 4 mai, în ziua în care Vasile Anestiadi ar fi împlinit 90 de ani de la naștere, transmite IPN.

Rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii, a declarat că Vasile Anestiadi este una dintre personalitățile notorii care s-au aflat la temelia învățământului medical autohton. A fost de vocație profesor competent și erudit, a cultivat studenților spiritul muncii, dragostei față de carte și cercetare științifică. Activitatea multilaterală prodigioasă a academicianui a fost înalt apreciată cu multiple distincții de stat. „Prin atitudine deosebită față de obligațiile profesionale, profesorul Anestiadi a cucerit stima din partea studenților, colegilor și a medicilor, a tuturor acelora care l-au cunoscut și pentru care va rămâne în memorie”, a declarat Ion Ababii.

Prezent la eveniment, președintele Academiei de Științe, Gherghe Duca, a menționat că Vasile Anestiadi a fost o personalitate de înaltă ținută civică și verticalitate, un militant activ pentru cauza comună și idealurile neamului. „A reușit foarte multe în viață. Era foarte activ, avea un mate talent. La vârsta de 27 de ani susține teza de doctor în științe medicale, la 35 de ani pe cea de doctor habilitat și devine rector al Institutului de Medicină, iar la vârsta de 37 de ani a fost ales membru al Academiei și Ştiințe”, a spus Gherghe Duca.

Basorelieful academicianului Vasile Anestiadi a fost realizat de către plasticianul și arhitectul Leonid Popescu.

Vasile Anestiadi s-a născut la 4 mai 1928 în Sărătenii Vechi, Orhei. Studiile superioare le-a făcut la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, pe care l-a absolvit cu mențiune în anul 1951. Cercetările sale științifice s-au axat preponderent pe stadiul precoce al patomorfologiei aterosclerozei. Rezultatele activității de cercetare au fost publicate în peste 700 de lucrări științifice, inclusiv 10 monografii. A ghidat peste 100 de discipoli. Vasile Anestiadi a fost fondatorul școlii științifice de patomorfologie din țară. S-a stins din viață la 13 noiembrie 2014.