logo

Băsescu: Ajutorul nerambursabil nu poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău


https://www.ipn.md/ro/basescu-ajutorul-nerambursabil-nu-poate-fi-pus-intr-o-duba-7966_1006614.html

Banii din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit Republicii Moldova de către statul român vor ajunge la Chişinău pe măsura implementării proiectelor aprobate, în urma unor studii de fezabilitate, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, care efectuează miercuri, 17 iulie, o vizită în Republica Moldova.

„Dacă cineva crede că acel ajutor nerambursabil poate fi pus într-o dubă şi trimis la Chişinău, se înşală, iar această abordare am văzut-o şi la unii politicieni. România acordă acea sumă de bani în condiţiile în care se acordă banii în interiorul Uniunii Europene”, a declarat Traian Băsescu la o conferinţă de presă.

Traian Băsescu a subliniat că cele 4 proiecte de interconectare dintre Republica Moldova şi România se realizează în baza banilor oferiţi din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro. Şi după inundaţiile din 2010, România a acordat 8, 5 milioane de euro din acest ajutor,  bani din care s-au reparat casele sinistraţilor.

Traian Băsescu a reiterat că banii sunt alocaţi doar după ce se aprobă proiectul în baza unui studiu de fezabilitate, se organizează licitaţie, se desemnează executantul şi se fac decontări pe măsura implementării proiectului.

„Aşa cum s-a investit în prima interconectare de electricitate Fălciu-Goteşti, aşa se va continua cu gazoductul Iaşi-Ungheni şi cu celelalte proiecte de interconectare. Proiectele la care se utilizează banii din ajutorul oferit de România sunt proiecte stabilite de Guvernul Republicii Moldova, noi nu stabilim niciun proiect”, a adăugat Băsescu.

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni vor începe la 27 august, când Moldova marchează Ziua Independenţei. Conducta va avea lungimea de aproape 11 km, iar volumul investiţiilor se va ridica la circa 9 milioane de euro. Capacitatea de transportare va fi de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.