Başcanul Găgăuziei propune alegerea repetată a preşedintelui Adunării Populare sau autodizolvarea legislativului local
https://www.ipn.md/ro/bascanul-gagauziei-propune-alegerea-repetata-a-presedintelui-adunarii-populare-s-7965_970134.html
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, fostul guvernator, Stepan Topal, şi preşedintele Sovietului Suprem al autonomiei, Mihail Khendighelean, solicită deputaţilor din Adunarea Populară să recunoască necesitatea repetării procedurii de alegere a preşedintelui legislativului local, cu participarea a doi dintre candidaţi, transmite Info-Prim Neo.
Într-o adresare comună cei trei îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa procesului legislativ şi pericolul compromiterii implementării unui şir de programe de importanţă socială. „Chemăm liderii celor trei fracţiuni din Adunarea Populară, precum şi pe toţi deputaţii independenţi, să renunţe la acţiuni orientate împotriva unităţii naţionale şi să se abţină de la decizii nechibzuite şi fără perspectivă”, se spune în adresare.
Mihail Formuzal, Stepan Topal şi Mihail Khendighelean propun desfăşurarea procedurii repetate de vot sub monitorizarea Misiunii OSCE în Moldova. Preşedinte al Adunării Populare urmează să fie numit candidatul care va acumula 18 şi mai multe voturi exprimate în buletine declarate valabile. În conformitate cu o înţelegere semnată anterior, buletinele de vot cu capetele îndoite, cu puncte şi alte semne pe ele, vor fi declarate nevalabile. Ulterior alegerii preşedintelui, urmează să fie format prezidiumul legislativului.
„Considerăm că o cale alternativă principiilor şi propunerilor formulate ar fi doar autodizolvarea Adunării Populare, pe fundalul neonorării angajamentelor faţă de alegători şi anunţarea alegerilor anticipate”, se menţionează în adresare.
17 deputaţi ai Adunării Populare acuză într-o declaraţie comună PCRM de tentativa de a uzurpa puterea în autonomie. Potrivit lor, la 12 iunie a fost încălcat unul dintre principiile fundamentale ale alegerilor libere şi anume secretul votului, prim marcarea buletinelor. Semnatarii declaraţiei fac trimitere la procesul verbal semnat, potrivit lor, de majoritatea membrilor comisiei de conturi. Acesta arată că din 34 de buletine repartizate deputaţilor Adunării Populare în 16 a fost exprimat votul pentru Ana Harlamenko şi în 15 — pentru Demian Caraseni. Trei buletine au fost declarate nevalabile.
„Deputaţii PCRM, care formează mai puţin de jumătate din corpul legislativului, ignorând procesul verbal al comisiei de conturi, au refuzat desfăşurarea turului doi de scrutin şi l-au numit pe Demian Caraseni preşedinte ales al Adunării Populare” se spune în declaraţie. Cei 17 deputaţi se adresează şefului statului Vladimir Voronin, preşedinte al PCRM, cu solicitarea de a renunţa la ingerinţele în activitatea Adunării Populare. Totodată aceştia cer organismelor internaţionale să dea notă situaţiei create şi să contribuie la desfăşurarea transparentă a alegerilor repetate. În cazul refuzului fracţiunii PCRM să accepte alegeri repetate, deputaţii spun că vor convoca congresul deputaţilor găgăuzi de toate nivelurile pentru a analiza posibilităţi de ieşire din impas şi restabilirea legalităţii în activitatea Adunării Populare.
Deputaţii comunişti din Adunarea Populară resping acuzaţiile. Potrivit lor, Demian Caraseni a fost ales în funcţie cu votul a 18 deputaţi. Tot ei afirmă că alegerea preşedintelui legislativului local a fost tergiversată pe motiv că başcanul Mihail Formuzal s-a implicat în acest proces, contrar legislaţiei în vigoare.