logo

Bașcana acuză guvernarea că face presiuni asupra Găgăuziei


https://www.ipn.md/ro/bascana-acuza-guvernarea-ca-face-presiuni-asupra-gagauziei-7965_1104778.html

Bașcana Evghenia Guțul susține că de când la guvernarea țării a venit Partidul Acțiune și Solidaritate, în frunte cu Maia Sandu, asupra UTA Găgăuzia au început a fi exercitate presiuni considerabile. Iar timp de un an de când echipa sa a câștigat alegerile din regiune, aceste presiuni s-au intensificat și mai mult.

„Doar într-un singur un an am văzut cum partidul de guvernământ a încercat să anuleze rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Atunci când au înțeles că nu o pot face, Sandu a refuzat și refuză și până în prezent să semneze decretul prin care să mă desemneze în componența Guvernului”, a declarat Evghenia Guțul într-o conferință de presă la IPN.

Guvernatoarea a menționat că guvernarea a aprobat o lege prin care a încercat „să sustragă” din bugetul Găgăuziei 200 de milioane de lei. Însă acest lucru nu i-a reușit, pentru că aceste prevederi legale au fost anulate de către Curtea Constituțională.

„Totodată, partidul de guvernământ realizează așa-numita reformă judecătorească, în cadrul căreia absolut nu se ține cont de specificul autonomiei noastre. Vor să ne priveze de propria curte de apel (după reorganizarea va exista doar Curtea de Apel Sud, având sediul central la Cahul și sediul secundar la Comrat, n.r.) și să subordoneze Judecătoria raionului Vulcănești Cahulului, nu Comratului”, afirmă Evghenia Guțul.

Potrivit ei, cel mai recent caz ieșit din comun, care demonstrează atitudinea PAS față de Găgăuzia, a avut loc la sfârșitul săptămânii i trecute. „Și anume, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a desfășurat la Guvern ședința de constituire a Consiliului Regional de Dezvoltare UTA Găgăuzia, la care au fost lăsați doar câțiva primari „aleși” din UTA Găgăuzia, pe care PAS i-a considerat bineveniți. La indicația directă a lui Spînu, nu m-au lăsat să particip la ședință. Ați fost martori la acest spectacol. Inițial m-au lăsat să intru în clădire, dar la ședință – nu”, a mai spus Evghenia Guțul.

În opinia sa, este o situația absurdă. În calitate de conducător al UTA Găgăuzia, în primul rând trebuie să participe în Consiliul Regional de Dezvoltare. Bașcana a mai spus că în timpul apropiat va informa partenerii de dezvoltare despre tentativele de a limita drepturile regiunii.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.