logo

Bartlomiej Zdaniuk: Integrarea europeană nu înseamnă că lucrurile se vor face de la sine


https://www.ipn.md/ro/bartlomiej-zdaniuk-integrarea-europeana-nu-inseamna-ca-lucrurile-se-vor-8004_1048590.html

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, consideră că trebuie să fie foarte clar că integrarea europeană nu înseamnă că lucrurile se vor face de la sine, indiferent că este vorba despre modernizarea infrastructurii sau de alte reforme. Într-un interviu pentru IPN, oficialul a declarat că doar prin muncă, prin eforturi și prin angajamente asumate și respectate, Republica Moldova poate beneficia de oportunitățile oferite de apropierea de Uniunea Europeană, iar UE în acest sens vine cu ajutor.

„Uniunea Europeană este de fapt o trambulină, metaforic vorbind, în sens că este un instrument, un potențial și depinde de tine cum îl folosești. Am spus că noi, polonezii, am progresat cu infrastructura – drumuri, aeroporturi, dar nimeni nu vine din UE ca să o facă la propriu. Trebuie să existe o capacitate internă pentru a gestiona asemenea proiecte – o capacitate financiară, dar, în primul rând, instituțională. UE vine cu un ajutor financiar. Dacă vrei să faci un salt la altitudine mare, saltul ca atare trebuie să fie reușit, iar trambulina vine în ajutor. Și exact același lucru există între UE și țările partenere din vecinătatea estică și din alte regiuni. Este o ofertă, o propunere, dar depinde acum de fiecare țară în parte cum această oportunitate va fi folosită”, opinează Bartlomiej Zdaniuk.

Ambasadorul a menționat că Parteneriatului Estic, lansat acum zece ani, a fost creat reieșind din cuvântul cheie – solidaritate – care este o valoare pentru polonezi și de care ei se ghidează atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. „Și toată abordarea față de alții pe care o avem vine din acest considerent. Nu suntem de părere că Polonia trebuie să fie o țară închisă, un zid construit la frontierele sale și să rămânem închiși în țara noastră, fără ca să ne intereseze ce se întâmplă în altă parte. Dimpotrivă. De aceea, exact acum zece ani, Polonia a propus, alături de partenerii din Suedia, crearea unui format, care se numește Parteneriat Estic, pentru țările din vecinătate estică a Uniunii Europene. Este un format cu menirea de a accelera procesul de apropiere și pentru a lăsa calea deschisă pentru o apropiere viitoare. Și rolul Poloniei nu s-a schimbat cu privire la vecinătatea estică a UE, care în continuare este foarte importantă. Motivul este unul foarte simplu – fiecare țară dorește să aibă un spațiu înconjurător favorabil și stabil. Cu cât vecinătatea estică o să fie mai stabilă și mai prosperă, cu atât și Polonia va fi mai atractivă pentru investitori, atât din țară, cât și din străinătate”, spune ambasadorul.

Cât ține de procesul de evoluție a țărilor membre ale PaE, ambasadorul menționează că este nevoie de abordare mai largă, pentru că nu este vorba despre un proces uniform pentru toți. Sunt șase țări partenere și fiecare țară are o situație diferită, o cale proprie, de aceea ar fi prea simplu să fie evaluate rezultatele acestui Parteneriat, luând numai câteva exemple.

Potrivit ambasadorului, toate aceste șase țări sunt și foste republice sovietice cu condițiile lor specifice de dezvoltare. „Și am spus și mai devreme cât de mare a fost întârzierea Poloniei din cauza sistemului comunist, impus din străinătate și atunci este clar și mai mare este întârzierea în cazul țărilor care făceau parte direct din Uniunea Sovietică. Sigur, sunt trei țări ex-sovietice, care deja fac parte din UE, NATO și alte structuri. Dar trebuie de constatat că istoria este diferită. Polonia este un stat cu o istorie foarte lungă, cu o identitate clară, consolidată, cultură, limbă. Nimeni nu pune sub semnul întrebării existența acestor fenomene. În țările post-sovietice situația a fost cu totul alta. Istoria a existat, dar a fost mai anevoioasă și este până astăzi în toate aceste șase țări. În ceea ce ține de Republica Moldova, există diferite puncte de vedere în ceea ce privește statul ca atare. De fapt, ce stat ne dorim noi și care este proiectul de stat pe care îl avem? Și putem constata că în Republica Moldova există o dezbatere sau există mai multe puncte de vedere. Nu este, bineînțeles, rolul diplomaților străini de a face vreun comentariu – noi doar constatăm că o astfel de situație există”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

Potrivit ambasadorului, reieșind din toate aceste considerente, este nevoie de multă răbdare, pentru că integrarea europeană nu trebuie să fie cumva considerată ca un proces prin care vor fi depășite sau trecute cu vederea provocările care există în ceea ce ține de construcția statală. „Să fie foarte clar, nu vreau să spun: hai să construim un stat și apoi o să aderăm la UE. Nici nu spun: hai să uităm de construcția statală, să aderăm la UE și după revenim la stat. Sunt procese paralele, legate unul de altul”, a notat ambasadorul Poloniei.

Oficialul menționează că există oportunități create de comun acord, există documente semnate atât de UE, cât și de Republica Moldova și există angajamente pe care și le-a asumat Republica Moldova. Și nu pentru placul cuiva, ci pentru binele oamenilor din Republica Moldova. „Și acest lucru îl spunem și noi, care am trecut prin aceleași greutăți, aceleași dificultăți, aceleași poveri, care am fost și noi un stat cu multe provocări și probleme. Noi cunoaștem acest drum, cunoaștem aceste dificultăți, aceste provocări și știm care sunt problemele. Și spunem exact același lucru – reformele trebuie implementate. În primul rând statul trebuie să fie atractiv, atractiv pentru oameni de afaceri atât din țară, cât și din străinătate. Dacă țara nu este atractivă din mai multe motive, atunci va fi greu pentru investitori să vină cu unele proiecte. Vor merge în alte țări. De aceea trebuie să ne punem întrebarea ce să facem ca să fim atractivi”, susține ambasadorul polonez.