logo

Banii pentru Premiul Naţional nu trebuie luaţi din Fondul de rezervă, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/banii-pentru-premiul-national-nu-trebuie-luati-din-fondul-de-rezerva-declaratie-7965_1007323.html

Premiul Naţional şi evenimentele legate de el pot fi planificate din timp, iar Guvernul acţionează greşit luând un milion de lei din Fondul de rezervă pentru acordarea a 10 premii a câte 100 de mii de lei. De această părere este Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup” şi membru al Biroului Consiliului Naţional pentru Participare (CNP).

Adrian Lupuşor a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că Fondul de rezervă al Guvernului există pentru cheltuieli neprevăzute, precum calamităţi naturale, catastrofe, conflicte armate şi altele. Pe când acordarea Premiului Naţional  are loc anual, iar suma preconizată poate fi inclusă în bugetul de stat. „Aceasta demonstrează că trebuie schimbat modul în care Guvernul alocă banii din Fondul de rezervă”, a subliniat Adrian Lupuşor.

Vicepreşedintele CNP, Antoniţa Fonari, a comunicat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că deseori unele ministere foarte şmecher introduc pe ordinea de zi a şedinţelor  Guvernului proiecte de finanţare pentru anumite evenimente pe care le organizează. Drept exemplu,  Ministerul Tineretului şi Sportului care a cerut bani pentru Jocurile Olimpice, sumele fiind alocate din Fondul de rezervă. „Ministerul Tineretului şi Sportului a solicitat aproape 6 milioane de lei, fără să planifice cheltuielile din timp”, a menţionat Antoniţa Fonari.

Vicepreşedintele CNP a mai spus că recent extrem de netransparent s-a decis cum să fie cheltuiţi 80 de milioane de lei câştigaţi din accizele la combustibil şi din amenzile pentru parcările neregulamentare. Antoniţa Fonari crede că fiecare cetăţean care a fost amendat ar fi putut să declare că e mai bine ca banii să fie cheltuiţi pentru parcări, nu pentru ce au decis autorităţile.