logo

Banii alocați pentru incluziunea persoanelor de etnie romă nu sunt suficienți, declarație


https://www.ipn.md/ro/banii-alocati-pentru-incluziunea-persoanelor-de-etnie-roma-nu-sunt-suficienti-de-7967_1038396.html

Sursele financiare alocate de către stat pentru implementarea planului național de acțiuni, 2016-2020, privind incluziunea persoanelor de etnie romă, nu sunt suficiente pentru realizarea tuturor măsurilor propuse în document. În limita alocațiilor bugetare care se alocă, autoritățile au posibilitatea să stabilească doar câteva acțiuni concrete spre realizare, dar nu un șir de acțiuni. Despre aceasta a declarat Vera Petuhov, director general adjunct al Biroului Relații Interetnice (BRI), joi, 23 noiembrie, la ședința Parlamentului, în cadrul orei Guvernului, transmite IPN.

Ea susține că, în prima jumătate a anului curent, 816 persoane de etnie romă erau la evidenţa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, cu statul de șomeri, ceea ce a reprezentat 3,2 din numărul celor înregistrați ca neangajați. Alte probleme care necesită intervenție din partea statului vizează copiii și persoanele mature cu dizabilități, lipsa polițelor de asistenţă medicală și accesul la intervențiile chirurgicale.

Directorul general adjunct BRI spune că, în ultimii ani, numărul copiilor romi neșcolarizați scade considerabil. La data de 15 octombrie 2017, erau înafara școlii 59 de copii de etnie romă, în comparație cu 103 copii la data de 31 mai 2017 și 121 de copii înregistrați în data de 31 mai 2016. „Abandonul școlar este cauzat de  starea materială precară, a vagabondajului, schimbării locului de trai și din cauza refuzului părinților”, a spus Vera Petuhov.
 
Potrivit recensământului populației din 2014, în Republica Moldova sunt peste 9 mii de cetățeni de etnie romă, însă, conform datelor furnizate de organizațiile neguvernamentale de profil, numărul ar ajunge până la 100 de mii.