Din 259 de întreprinderi municipale înregistrate, 54 nu sunt funcţionale, însă bani pentru activitatea acestora continuă să se aloce. Alte 10 întreprinderi nu au desfăşurat activitate economică de mai bine de 5 ani şi tot atâtea nu au desfăşurat activitate conform statutului lor. Totodată, mai mult de 20 de întreprinderi, deşi au statut de întreprindere municipală, nicidecum nu ar putea fi considerate de acest gen deoarece sunt echipe de fotbal, saloane de frumuseţe sau magazine.
Informaţiile au fost prezentate într-o conferinţă de presă la IPN, de către Tatiana Savva, autorul „Sintezei hotărârilor Curţii de Conturi pentru semestrul I al anului 2014”, elaborat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Potrivit Tatianei Savva, numai în municipiul Chişinău s-au cheltuit 4 milioane de lei în zădar, banii ajungând la întreprinderi municipale ale căror funcţii se suprapun cu cele ale unor întreprinderi private.
În altă ordine de idei, Tatiana Savva a menţionat statul a contractat un credit de 4 milioane de euro pentru a elabora un sistem informaţional la Ministerul Finanţelor şi la întreprinderea de stat „Fintehinform”. Deşi sistemul este deja elaborat, implementarea acestuia întârzie de mai bine de 3 ani.
Expertul economic Dumitru Budianchi a specificat că, din discuţiile cu specialiştii implicaţi, a constatat că sistemul a fost format din componente diferite care acum nu pot fi unite deoarece nu a fost gândit bine.
Dumitru Budianschi a specificat că şi cu Registrul unic de licenţiere este aceeaşi situaţie, aplicarea acestuia întârzie cu un an. Expertul spune că este paradoxal faptul că într-o ţară precum Moldova, considerată avansată la capitolul tehnologii informaţionale, autorităţile se poticnesc la implementarea unor proiecte informaţionale.
Studiul Expert-Grup a fost elaborat în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului public”, implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare.