logo

Băncile implicate în sustragerea banilor trebuie lichidate, ambasadorul UE


https://www.ipn.md/ro/bancile-implicate-in-sustragerea-banilor-trebuie-lichidate-ambasadorul-ue-7966_1019272.html

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, consideră că situaţia din sectorul financiar-bancar provoacă îngrijorări şi în acest sens este nevoie de o investigaţie profundă, în urma căreia persoanele care se fac vinovate de sustragerea banilor să fie pedepsite, iar pierderile pe cât este posibil să fie recuperate. În opinia ambasadorului, o soluţie ar fi ca băncile implicate să fie lichidate, transferând depozitele oamenilor în alte instituţii bancare, transmite IPN.

Pirkka Tapiola a prezentat luni, 30 martie, Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014, care arată că sectorul financiar s-a confruntat cu probleme serioase, cu  risc pentru dezvoltarea economică stabilă a ţării.

Ambasadorul a menţionat că sustragerea celor circa 10 miliarde prin cele 3 bănci (Banca de Economii Banca Socială şi Unibank) prin diferite scheme şi faptul că autorităţile nu au reuşit să prevină acest lucru într-o manieră eficientă poate afecta grav sistemul bancar.

„Acum este timpul de a face o investigaţie foarte amănunţită şi de a pedepsi oamenii care sunt responsabili, a încerca de recuperat ce este posibil şi structural de asigurat că lucruri de acest gen nu se vor mai întâmpla. Ceea ce se poate face cu băncile, cea mai probabilă cale de ieşire din situaţie, ar implica lichidarea acestora, transferând totodată depozitele şi garanţiile, şi acest lucru este foarte important pentru ca niciun cetăţean nu trebuie să sufere în urma acestui pas. Acest pas ar însemna curăţarea bazei şi ar însemna o predictabilitate mai mare pentru persoanele care au făcut depozite. Dacă auziţi despre lichidarea băncilor, asta nu înseamnă că oamenii vor pierde bani, asta ar însemna că instituţiile care sunt prost guvernate nu vor mai exista”, a declarat Pirkka Tapiola.

Banca Naţională a Moldovei a instituit regim de administrare specială la Banca de Economii la finele lunii noiembrie anul trecut. Mai apoi, sub administrare specială au ajuns Banca Socială şi Unibank, cu care Banca de Economii ar fi efectuat tranzacţii dubioase. FMI şi BM au recomandat autorităţilor ţării să fortificate capacităţile BNM în soluţionarea crizele bancare, inclusiv prin promovarea modificărilor şi completărilor în legislaţie. Recomandările au fost făcute pe parcursul misiunii de evaluare din lunile februarie-mai 2014.