„Este un eveniment menit să atenţioneze băncile cât de importantă este această reformă şi cât de decisă este Banca Naţională (BNM) să accelereze implementarea ei”, astfel a apreciat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, desfăşurarea conferinţei Basel II, organizată miercuri, 15 mai, la Chişinău, de compania KPMG Moldova, notează IPN.
„Criza internaţională din anii 2007- 2009 a arătat cât de aproape sunt băncile de banii contribuabililor, care au fost nevoiţi să treacă prin perioade de sacrificii, iar statele au fost nevoite să facă eforturi mari pentru ca să poată să salveze băncile aflate în dificultate. Anume acest fapt a determinat elaborarea unor noi principii care să contribuie la cuantificarea mai bună a expunerii băncilor faţă de risc, alocarea volumului suficient de capital în vederea absorbţiei acestor riscuri şi evitarea unor prăbuşiri de bănci sau sisteme bancare”, a specificat el.
Guvernatorul BNM a spus că băncile din Moldova au implementat acum 15 ani principiile Basel I, lansate de Comitetul Basel (Elveţia) pentru supraveghere bancară, forumul internaţional de colaborare în domeniu, care elaborează standarde şi recomandări pentru autorităţile naţionale de supraveghere.
„Astăzi principiile Basel I au devenit o realitate fără de care este imposibil de imaginat sistemul bancar din Moldova. Acestea au fost implementate în sistemul bancar autohton cu începere din 1998. În ce priveşte implementarea principiilor Basel II, lucrurile în băncile din Republica Moldova merg încet. Nu e vina doar a bancherilor, ci şi a limitelor obiective ale resurselor umane din cadrul BNM. Dar sper că, după această discuţie, o să ne mişcăm mai repede şi, în câţiva ani, principiile Basel II vor fi implementate. Cred că în trei ani”, a precizat Drăguţanu.
În cadrul conferinţei, Cezar Furtună, partener servicii financiare KPMG în România şi Moldova, a făcut o prezentare a Acordului de capital Basel II, explicând noţiunile principale din cei trei piloni pe care acesta se bazează: Cerinţe minime de capital, Procesul de revizuire şi Cerinţe de prezentare. Deşi coeficientul de adecvare a capitalului a fost menţinut la nivelul de 8%, la fel ca în Basel I, noul acord, implementat în 2004, a adus modificări substanţiale, aferente evaluării riscului de credit, a introdus riscul operaţional ca o componentă la evaluarea suficienţei capitalului şi a introdus cerinţe privind disciplina de piaţă.
Angela Manolache, director consultanţă KPMG în România şi Moldova, s-a referit mai detaliat la primul Pilon Basel II aferent cerinţelor de capital, menţionând, între altele, riscurile principale ce trebuie evaluate, abordările privind riscurile de credit, cerinţele privind raportările COREP şi experienţa băncilor din România care au trecut deja prin procesul de implementare a Acordului Basel II.
Prezentarea a fost încheiată de Cezar Furtună care a explicat cerinţele aferente Pilonilor 2 şi 3, menţionând aspectele calitative ale procesului de management al riscurilor, procesul intern de adecvare a capitalului, rolul guvernanţei corporative şi importanţa prezentării informaţiilor în ceea ce priveşte poziţia de risc a băncilor.
Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova, Leonid Talmaci, fost guvernator al BNM, a opinat într-un interviu că băncile din Moldova vor implementa principiile Basel II, deoarece s-au convins de efectele Basel I, care le-au făcut mai rezistente la diversele crize regionale şi globale, ce s-au înregistrat de la prima apariţie a Acordului de la Basel încoace. El a spus că băncile moldoveneşti nu au fost prea mult afectate de aceste crize. Desigur, implementarea Basel II solicită anumite costuri pentru formarea fondurilor de risc, pentru îmbunătăţirea activităţii de supraveghere. Dar aceste cheltuieli merită să fie făcute.
KPMG Moldova este o societate de drept moldoveană, membră a reţelei de firme independente afiliate la KPMG International Cooperative, entitate elveţiană.