Băncile comerciale riscă să-şi piardă licenţa dacă vor face tranzacţii speculative.
https://www.ipn.md/ro/bancile-comerciale-risca-sa-si-piarda-licenta-daca-vor-face-7966_959550.html
Băncile comerciale riscă să-şi piardă licenţele de activitate, dacă vor practica tranzacţii speculative, inclusiv în ultima perioadă de depreciere serioasă a leului. Ele vor trebui să demonstreze Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) că respectă o anumită proporţionalitate între valuta pe care o cumpără şi pe care o vând, a declarat pentru Info-Prim Neo economistul Veaceslav Ioniţă.
Potrivit lui, drept speculaţii pe piaţa valutară sunt calificate tranzacţiile într-o singură direcţie, când băncile doar vând sau doar cumpără valută. De regulă, BNM controlează activitatea în acest sens a băncilor comerciale doar în cazul când în ţară sunt înregistrate tendinţe speculative, a spus Ioniţă. El a menţionat că actualmente „problema nu constă în lipsa valutei, ci în faptul că cei care au valută nu vor s-o vândă, pentru că sunt în aşteptări speculative”.
Ioniţă spune că BNM a avertizat deja băncile comerciale despre tendinţele speculative şi despre faptul că va lua măsuri cu cei care speculează pe piaţa valutară. El este sigur că lucrurile de pe piaţa valutară a Moldovei ar trebui să se clarifice în timpul apropiat, către săptămâna viitoare.
Sursa citată precizează că BNM are trei mecanisme de bază pentru contracararea tendinţelor speculative: scrie o relatare de presă că totul este în regulă, anunţă că va vinde valută, şi, în definitiv, vinde valută. Pentru fiecare etapă, BNM îşi rezervă, de regulă, câte o săptămână şi doar în cazurile speciale, când există un real pericol pentru deprecierea monedei naţionale, acţionează mai rapid. Chiar şi în cazul în care va decide să vândă valută, a opinat economistul, BNM va avea doar de câştigat, deoarece va vinde dolarul american cu 13,4 lei şi va cumpăra, atunci când se va stabiliza cursul, cu 13 lei.
Info-Prim Neo notează că la începutul săptămânii curente, BNM a solicitat participanţilor pieţei valutare din ţară să nu se lase influenţaţi de tentativele speculative orientate spre deprecierea nejustificată a leului. BNM s-a arătat, totodată, dispusă să vândă băncilor comerciale swap-uri valutare, care să contribuie la satisfacerea cererii sporite de valută şi atenuarea fluctuaţiilor excesive ale cursului de schimb.