Banca Mondială va acorda 17 mil. dolari pentru asistenţa socială şi cea medicală din R. Moldova
https://www.ipn.md/ro/banca-mondiala-va-acorda-17-mil-dolari-pentru-asistenta-sociala-7966_965115.html
Banca Mondială (BM) a aprobat, la finele săptămânii trecute, Proiectul servicii de sănătate şi asistenţă socială pentru Moldova, în valoare de 17 mil. dolari SUA, potrivit condiţiilor de creditare ale AID. Proiectul va asista Guvernul în reducerea mortalităţii şi invalidităţii premature, precum şi în îmbunătăţirea direcţionării transferurilor şi serviciilor sociale către cei săraci.
Potrivit surselor din cadrul Oficiului BM la Chişinău, reformele din sectorul sănătăţii, realizate de Guvern în anii recenţi, riscă să fie subminate, din moment ce populaţia continuă să fie afectată de cota scăzută a speranţei la viaţă, rata înaltă a mortalităţii şi reapariţia tuberculozei şi a altor maladii. Accesul la serviciile calitative de asistenţă medicală rămâne asimetric, în favoarea preponderentă a populaţiei urbane. Totodată, RM nu a realizat încă o acoperire universală cu asigurări medicale, iar plăţile neoficiale pentru obţinerea tratamentului sunt un fenomen obişnuit. Şi condiţiile precare din multe spitale şi policlinici, de rând cu deficitul mare de asistente medicale şi medici condiţionează o asistenţă medicală inadecvată.
Proiectul constă din trei componente principale. Prima, Modernizarea sistemului de sănătate, continuă reformele în desfăşurare din sectorul sănătăţii, care sunt parte integră a Strategiei Naţionale a Sănătăţii pentru anii 2007-2017. Cea de-a doua, Asistenţă socială, vine în sprijinul planurilor Guvernului de îmbunătăţire a eficacităţii beneficiilor în numerar şi a serviciilor de asistenţă socială în procesul de combatere a sărăciei. Componenta trei, Sprijin instituţional, se referă la acordarea suportului instituţional pentru implementarea strategiilor de reformă.
Proiectul este parte a unui vast program pe termen lung al Guvernului, axat pe îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor sociale în RM, sprijinit de alţi donatori, inclusiv UE, Agenţia Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare Internaţională (Sida), Departamentul Regatului Unit pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi de agenţiile ONU. Proiectul va fi realizat pe o perioadă de patru ani, cu începere din septembrie 2007 şi finalizare în februarie 2011 şi va fi implementat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului.
Creditul este oferit de către Asocial Internaţională pentru Dezvoltare (AID). AID reprezintă agenţia concesională de creditare a BM. Aceasta se axează pe ţările cele mai sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub 885 dolari SUA anual. Creditele AID sunt lipsite de dobândă, sunt rambursabile timp de 40 de ani şi prevăd o perioadă de graţiere de 10 ani.
Din momentul aderării RM la BM în anul 1992, angajamentele faţă de ţară au totalizat aproximativ 672,4 mil. dolari SUA în cadrul a 41 de operaţiuni.