Banca Mondială a revizuit prognoza de creştere economică pentru Republica Moldova. Acesta va constitui la finele anului 5,5%. Prognoza anterioară era de 4%. Marcel Chistruga, economist la Oficiul Băncii Mondiale a menţionat că noua prognoză a fost determinată de rezultate obţinute în prima jumătate a anului curent, transmite IPN.
„Creşterea economică din primul semestru, de 4,9%, este una din cele mai mari din regiune, cel puţin cu mult mai mari decât a partenerilor noştri financiari. Practic toate componentele Produsului Intern Brut au o tendinţă ascendentă, în special cele obţinute de industria prelucrătoare şi cea extractivă”, a menţionat economistul, luni, în cadrul unei prezentări la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău.
Factorul principal al creşterii economice a rămas consumul, alimentat de majorarea remitenţelor şi a salariilor. „În pofida creşterii relativ bune a investiţiilor fixe, cu 4,5% faţă de 2012, ele au o performanţă insuficientă pentru forţa motrice a creşterii economice”, a menţionat economistul.
Ruslan Piontkivsky, economist de ţară la BM, a spus că se aşteaptă o accelerare a ritmului de creştere în a doua jumătate a anului 2013. Economistul a evidenţiat şi un şir de riscuri care planează asupra noii prognoze. Printre acestea este vulnerabilitatea economiei Moldovei la condiţiile climaterice şi influenţele economiei globale, în special economiile ţărilor UE şi Federaţiei Ruse.
Experţii Băncii Mondiale sunt de părere că Republica Moldova ar trebui să accelereze reformele pro-investiţionale şi pro-export. E necesar ca Guvernul să-şi concentreze eforturile pe trei domenii: îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin crearea crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor afacerilor; consolidarea sectorului financiar-bancar, prin promovarea transparenţei acţionarilor şi îmbunătăţirea accesului la finanţe şi asigurarea echităţii în domeniul asistenţei sociale.
Şi Ministerul Economiei a îmbunătăţit recent prognoza de creştere a economiei în 2013 – până la 5,5%.