logo

Banca Mondială își reiterează suportul în consolidarea securității energetice a Moldovei


https://www.ipn.md/ro/banca-mondiala-isi-reitereaza-suportul-in-consolidarea-securitatii-energetice-a--7966_1039635.html

Proiectul privind piața transparentă de energie, în baza căruia Banca Mondială va oferi Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de euro, se îndreaptă spre definitivare. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale, condusă de directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ministerului.

Chiril Gaburici a reiterat că una dintre priorități este securitatea energetică, inclusiv prin diversificarea căilor de acces la resurse energetice. Acest obiectiv poate fi realizat prin implementarea proiectelor de interconectare a sistemelor electroenergetice și de gaze naturale ale Republicii Moldova cu cele ale Uniunii Europene, prin intermediul sistemelor respective ale României.

Principalele componente, deja convenite, țin de  construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a liniei de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stației de transformare de la Chișinău. În proiect urmează să fie incluse și componente adiționale, cum ar fi modernizarea rețelei prin instalarea telecomunicațiilor prin fibră optică, dar și acordarea asistenței tehnice și consolidarea capacităților angajaților din sectorul energetic.

Costul estimat al proiectului este de aproximativ 270 de milioane de euro. La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a semnat acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind finanțarea interconexiunii rețelelor electrice moldovenești cu România. BERD și BEI vor acorda credite în sumă a câte 80 de milioane de euro. Adițional, în vara anului 2017, Uniunea Europeană a aprobat componenta de grant din fondurile NIF, în valoare de 40 de milioane de euro.