logo

Banca Mondială acordă 80 de milioane de dolari pentru drumurile rurale din Moldova


https://www.ipn.md/ro/banca-mondiala-acorda-80-de-milioane-de-dolari-pentru-drumurile-7966_1023439.html

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanţare în sumă de 80 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea drumurilor locale”, care va sprijini Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în reabilitarea şi modernizarea a 300 km de drumuri din zonele rurale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, finanţarea are drept obiectiv oferirea accesului rutier sigur şi durabil la instituţii de învăţământ, instituţii medicale şi pieţe de-a lungul unor coridoare selectate, cu accent pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la şcolile consolidate –„şcoli de circumscripţie” –rezultate din optimizarea reţelei de şcoli. Proiectul îşi propune să susţină necesităţile ţării pentru un sistem eficient de transporturi, care ar facilita mobilitatea cetăţenilor, accesul sporit la servicii sociale şi economice, şi ar încuraja creşterea activităţii comerciale pe pieţele internaţionale şi locale.

„Proximitatea Moldovei de cea mai mare piaţă din lume – Uniunea Europeană – subliniază importanţa unei infrastructurii rutiere de calitate, care ar spori competitivitatea economică şi creşterea bazată pe exporturi”, a declarat Alex Kremer, director pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale. „Adiţional, realităţile demografice ale Moldovei şi decalajul de venituri cu vecinii săi din Uniunea Europeană relevă necesitatea modernizării urgente a drumurilor pentru a facilita accesul Moldovei la servicii publice şi oportunităţi economice sporite care ar contribui la o dezvoltare sustenabilă şi partajată”, a mai spus oficialul.

Situaţia actuală a reţelei de drumuri din Republica Moldova constituie un impediment major în accesul populaţiei rurale la servicii de sănătate şi educaţie. De asemenea, drumurile locale mai bune sunt importante pentru agricultură. Ele sporesc legăturile dintre gospodăriile agricole şi pieţe şi ajută la crearea oportunităţilor economice suplimentare pentru gospodăriile agricole şi lucrătorii acestora, categorii sociale care înregistrează unele dintre cele mai mari rate ale sărăciei din ţară, la nivel de circa 40 la sută.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială, în 1992, peste 1 miliard de dolari au fost alocaţi unui număr de aproximativ 60 de proiecte în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8proiecte active, totalul angajamentelor constituind 255 de milioane de dolari.