Banca de Economii la mezat, cere FMI
https://www.ipn.md/ro/banca-de-economii-la-mezat-cere-fmi-7966_968864.html
Până la finele lunii curente, Guvernul urmează să anunţe un nou concurs de selectare a consultantului pentru privatizarea „Băncii de Economii” (BEM). Angajamentul este prevăzut în Memorandumul cu privire la Politicile Economice şi Financiare (MEFP) pentru 2008, după examinarea căruia, la 12 martie, Consiliul Directorilor Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis acordarea unui nou împrumut de 18,6 mln dolari, transmite Info-Prim Neo.
Guvernul intenţionează să accelereze vânzarea BEM unui investitor bancar strategic. În documentul semnat de Primul-ministru Vasile Tarlev se spune că Guvernul „a renunţat la planul iniţial de a realiza o evaluare independentă a valorii de piaţă a băncii, înainte de iniţierea vânzării ei din cauza cerinţelor nejustificate impuse de compania de consultanţă selectată”.
Până la finele lunii septembrie, Guvernul va semna contractul cu câştigătorul concursului, care va fi responsabil pentru scoaterea „Băncii de Economii” spre vânzare într-o perioadă de 6 luni. În Memorandum se accentuează că „între timp, Guvernul şi Banca Naţională se vor abţine de la tratamentul preferenţial a BEM, inclusiv în ceea ce ţine de impozitare”.
Fostul reprezentant FMI la Chisinău, Mark Horton, declara încă în 1999 că „BEM nu trebuie privita ca o banca de buzunar a statului".
Actualul reprezentant, Johan Mathisen, spunea toamna trecută că subiectul BEM constituie unul aparte în discuţiile dintre FMI şi Guvernul R. Moldova, dar adăuga că „vânzarea nu ar trebui grăbită, important fiind ca privatizarea să se facă bine şi corect”.
Potrivit Memorandumului privind politicele economice şi financiare, evaluarea Băncii de Economii urma să fie finalizată în anul 2007, însă după ce compania Deloytte&Touche, care a câştigat tenderul de evaluare, şi-a manifestat interesul pentru participarea în calitate de intermediar la privatizarea băncii moldovene, procesul de privatizare a fost stopat.
Moldova îşi dezvoltă la moment relaţiile cu FMI în baza Mecanismului de finanţare pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică (PRGF). Împrumutul decis la 12 martie va majora până la 124,7 mln dolari suma creditelor acordate în cadrul Mecanismului, aprobat la 5 mai 2006 pe o durată de trei ani.
La finele anului 2006, BEM îşi estima volumul resurselor şi activelor la 22,77 mlrd lei, înregistrând o creştere de 27 la sută comparativ cu 2005. Statul deţine 56,1% din acţiunile "Băncii de Economii", 40,97% aparţin persoanelor juridice şi 2,64 la sută – persoanelor fizice.