Băieţii mai mult ca fetele sunt supuşi riscului accidentărilor
https://www.ipn.md/ro/baietii-mai-mult-ca-fetele-sunt-supusi-riscului-accidentarilor-7967_998577.html
Băieţii sunt implicaţi în mult mai multe accidente decât fetele din cauza caracteristicilor comportamentale şi psihologice. Sunt date ale unui studiu de referinţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezentat în cadrul unei sesiuni informative a programului „Comunicare pentru prevenirea accidentelor la copii”, la care au participat medici şi jurnalişti din Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Printre principalele cauze care influenţează implicarea băieţilor în accidente se evidenţiază curajul acestora de a-şi asuma mai multe riscuri decât fetele. Băieţii sunt mai optimişti şi le este mai puţin frică de pericole. „Băieţii se poartă mai impulsiv, iar socializarea la capitolul permisiunilor, a comportamentului explorator diferă la fete şi băieţi”, a menţionat moderatoarea de program, Kassandra Butu, cu referinţă la studiu.
Statisticile medicale arată că accidentele cu implicarea băieţilor în primul an de viaţă sunt determinate şi de un nivel mai mare al fragilităţii acestora, precum şi vulnerabilitatea lor la diferiţi factori. Acelaşi studiu arată că cele mai frecvente tipuri de accidente în care sunt implicaţi copiii sunt accidentele rutiere, la care Republica Moldova ocupă locul 12 din 39 de ţări asupra cărora a fost efectuat studiul. La capitolul înecuri, incendii şi otrăviri, Moldova se clasează printre primele 5 ţări din cele cercetate.
În vederea prevenirii acestor accidente experţii internaţionali recomandă instalarea gardurilor în zonale acvatice, pregătirea populaţiei pentru resuscitarea victimelor, precum şi acoperirea bazinelor din apropierea caselor de locuit. „Pentru evitarea cazurilor de otrăvire trebuie să îndepărtăm agenţii toxici şi să procurăm produse în ambalaje rezistente la deschidere. Ar fi binevenită înfiinţarea unor centre de control a intoxicaţiilor, precum şi ţinerea sub cheie a medicamentelor şi a altor substanţe toxice”, a mai menţionat Kassandra Butu.
Arsurile pot fi evitate cu instalarea alarmelor de fum şi reglementarea temperaturii apei la robinet, iar pentru prevenirea accidentelor rutiere e recomandată utilizarea scaunelor speciale pentru copii, aplicarea centurii de siguranţă şi altor accesorii de protecţie, precum şi respectarea cadrului legal, care prevede securitatea fiecărei persoane în parte.
Statisticile internaţionale arată că în fiecare zi mor circa 2000 de copii în urma accidentelor cauzate de imprudenţa victimelor.