logo

Avocatul Ilie Rotaru: Procurorul general trebuie concediat sau să-și dea demisia personal


https://www.ipn.md/ro/avocatul-ilie-rotaru-procurorul-general-trebuie-concediat-sau-sa-7967_1083535.html

Avocatul Ilie Rotaru: Procurorul general trebuie concediat sau să-și dea demisia personal

Avocatul Ilie Rotaru consideră că procurorul general Alexandr Stoianoglo trebuie concediat sau să-și dea demisia personalAsta, pentru că, potrivit lui, procurorul general nu a fost capabil să schimbe procuraturile așa ca acestea să activeze pe bază legală.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilie Rotaru a remarcat că, având în vedere că procurorul general a avut curajul să retragă anumite învinuiri în "Dosarul Platon”, fiind convins că învinuirile au fost retrase la inițiativa procurorilor și nu a instanței de judecată, a depus o cerere le Procuratura Generală prin care a cerut să fie retrase și învinuirile în cazul unui dosar în care este dânsul vizat.

Avocatul spune că, citind hotărârea Curții Supreme de Justiție în cazul său, a considerat că „cele zece pagini de greșeli care le-au făcut procurorii și judecătorii în primele două instanțe” îl vor convinge pe procurorul general să-și retragă învinuirile împotriva sa.

El spune că cererea de retragere a învinuirii se bazează pe decizia CSJ din 8 februarie 2021, în care procurorii și judecătorii care au examinat cauza sa, au săvârșit o mulțime de încălcări, inclusiv de ordin penal. „Au fabricat dosarul, au emis hotărâri ilegale, sentință ilegală, de aceea ei pot fi ușor trași la răspundere penală”, menționează avocatul.

Ilie Rotaru se întreabă „de ce procurorii au putut să retragă învinuirile împotriva lui Veaceslav Platon când nimeni nu le-a cerut?”. Totodată, el cere să fie comparată situația lui Veaceslav Platon și situația sa.

Avocatul relatează că dosarul său, care a fost trimis în judecată, a fost fabricat după ce patru membri ai PDM, în frunte cu el, au declarant că pleacă din partid în noiembrie 2010, pe motiv că a venit Vlad Plahotniuc în partid. Toți acei oameni au fost învinuiți în dosar în baza unui denunț ilegal.

În altă ordine de idei, Ilie Rotaru crede că procurorul general își va da demisia personal fără să aștepte să fie concediat.

Potrivit acestuia, Constituția țării vorbește despre justiție, dar nu despre independența justiției. El consideră că procurorii în Moldova nu ar trebui să aibă dreptul de a intenta dosare penale, ci ar trebui să supravegheze doar anchetele penale. Dreptul de intentare a dosarelor penale trebuie să fie transmis în totalitate Ministerului Afacerilor Interne.

Dacă procurorul general nu-și dă demisia și procurorii încep lupta cu noul Parlament sau președinte, procurorii pot fi ușor înlăturați de la investigarea cauzelor penale, pentru că, potrivit lui, urmărirea penală este stabilită de Parlament și Parlamentul poate ușor să înlăture Procuratura de la intentarea dosarelor.

Ilie Rotaru consideră că soarta viitorului Parlament depinde în marte parte de viitorul ministru al justiției, care va deveni din oficiu membru al Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP). El crede că noului ministru îi va fi foarte ușor să convingă procurorul general să plece prin demisie personală depusă prin cerere. Totodată, e nevoie de șase voturi ca Procurorul să fie demis de CSP.