Avocatul copilului solicită sancţiuni mai aspre pentru părinţii care împiedică comunicarea copilului cu celălalt părinte
https://www.ipn.md/ro/avocatul-copilului-solicita-sanctiuni-mai-aspre-pentru-parintii-care-impiedica-c-7967_981712.html
Avocatul copilului, Tamara Plămădeală, a înaintat parlamentului o propunere de modificare a legislaţiei, care ar prevede sancţiuni mai aspre pentru părinţii care împiedică, sub orice formă, comunicarea copilului cu celălalt părinte, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova.
Solicitarea vine în urma unei petiţii adresată avocatului parlamentar de către o femeie din Soroca în care se spune că nora sa nu-i mai permite fiului să-şi vadă copilul. Din octombrie 2005 şi până în decembrie 2009, copilul, împreună cu părinţii, a locuit la bunicii paternali ai copilului în oraşul Soroca. După o ceartă în familie, femeia şi-a luat fiica şi au plecat la părinţii săi în oraşul Edineţ, fără să anunţe tatăl şi socrii.
Tamara Plămădeală a înaintat o sesizare către secţia Asistenţă socială şi protecţie a familiei Edineţ. Ca răspuns, a aflat de la asistenţii sociali din localitate că climatul psihologic şi condiţiile de trai ale familiei în care au plecat mama şi fetiţa sunt bune.
Autoritatea tutelară de la Soroca nu a putut întocmi graficul de întrevedere a tatălui şi fetiţei, pe motiv că copilul locuieşte în raionul Edineţ, iar la autoritatea tutelară Edineţ nu a fost înregistrată nicio cerere în acest sens.
Mama fetiţei şi bunicii materni ai copilului doresc ca fetiţa să fie vizitată de tatăl său şi de bunicii paterni numai în prezenţa unui martor, invocând că ultimii, după ce pleacă, scriu petiţii, în care denaturează adevărul.
Părţile au ajuns la o înţelegere doar după o convorbire în prezenţa specialistului principal în problemele drepturilor copilului al secţiei Asistenţă socială şi protecţie a familiei Edineţ.
“A fost necesară o asemenea întrevedere, în încercarea de a discuta cu ambele părţi, pentru că, până la urmă, copilul este cel care are de suferit. Copilul trebuie să beneficieze de dreptul de a comunica cu părinţii şi alte rude – fraţi, surori, bunei etc. Acest fapt este prevăzut şi de art.52 din Codul Familiei”, afirmă Tamara Plămădeală.