logo

Avocaţii vor fi instruiţi în aplicarea bunelor practici în justiţia juvenilă


https://www.ipn.md/ro/avocatii-vor-fi-instruiti-in-aplicarea-bunelor-practici-in-justitia-7967_1031427.html

Circa 500 de avocaţi, care acordă asistenţă garantată de stat, urmează să fie instruiţi cu privire la aplicarea bunelor practici şi a standardelor de calitate în cauzele non-penale în care sunt implicaţi copiii. Activitatea face parte dintr-un proiect lansat de către Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, cu suportul UNICEF Moldova, transmite IPN.

Directorul executiv al Consiliului, Lilian Darii, a declarat că proiectul a fost precedat de altul, în cadrul căruia au fost elaborate şi aprobate standarde de calitate pentru avocaţii care acordă asistenţă garantată de stat minorilor în cauze penale, minorii fiind în rol de fie bănuiţi, martori sau victime. La fel, a fost elaborat un mecanism de monitorizare externă a calităţii serviciilor prestate de către avocaţi în astfel de cauze. În cadrul noului proiect accentul se va pune pe completarea acelui set cu standarde şi cu instrumente specifice cazurilor civile sau contravenţionale în care sunt implicaţi copii.

Lilian Darii a mai spus că proiectul lansat include şi componenta de mediatizare a serviciilor de asistenţă garantată de stat. Societatea urmează să fie informată  că orice copil care fie este în conflict cu legea, fie este martor sau victimă, poate beneficia de această asistenţă juridică în mod gratuit, adresându-se la unul dintre oficiile Consiliului.

Prezentă la eveniment, Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova, a comunicat că, pe parcursul anilor 2014-2015, circa 2500 de copii au beneficiat de asistenţă juridică garantată de stat. „Există necesitatea de a asigura calitativ aceste servicii, astfel încât sistemul să funcţioneze în beneficiul copiilor. Avem acea reţea de avocaţi specializaţi care este constituită din 28 de avocaţi la nivel de ţară, care asigură aceste necesităţi speciale pentru copii în momentul în care ei au nevoie de această asistenţă juridică şi este foarte important să consolidăm această reţea”, a mai spus Nune Mangasaryan. Reprezentanta  UNICEF s-a referit şi la necesitatea de a identifica acele instrumente optime pe care aceşti avocaţi să le aplice, dar şi instrumentele de monitorizare a activităţii lor.

Proiectul urmează a fi implementat în perioada 2016-2017.