Membrii grupului „Avocaţii pentru Avocaţi” susţin că avocaţii din Republica Moldova sunt marginalizaţi în ceea ce priveşte prestaţiile oferite de stat în baza asigurărilor sociale şi medicale. În pofida faptului că achită toate contribuţiile prevăzute, aceştia spun că nu au dreptul la concediu plătit, iar unica îndemnizaţie pe care o primesc este cea de deces.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Vladislav Gribincea, membru al grupului, a declarat că avocaţii achită contribuţii diferit de ceilalţi, acestea fiind calculate din media contribuţiilor pe ţară. „Noi achităm în medie cât toţi ceilalţi, dar ce obţinem în schimb? Dacă o avocată va naşte, ea nu va avea concediu de maternitate şi nici îndemnizaţie pentru îngrijirea copilului. La ieşirea la pensie, deşi achităm în medie aceleaşi contribuţii, vom primi pensia minimă, cum obţin cei care nu au plătit niciodată contribuţii la stat. În ceea ce priveşte alte îndemnizaţii, sunt o sumedie de beneficii de care nu beneficiază avocaţii, precum concediile plătite etc., iar unica îndemnizaţie pe care o primesc avocaţii este îndemnizaţia de deces”, a declarat Vladislav Gribincea.
Mariana Criclivaia, membră a grupului, a precizat că avocaţii achită costul deplin al poliţei de asigurare medicală şi nu beneficiază de dreptul de a o procura la jumătate de preţ în primele 3 luni, aşa cum se întâmplă în cazul altor persoane care trebuie să se asigure în mod individual.
Laura Urschi, membră a aceluiaşi grup, a menţionat că majoritatea problemelor pe care le au avocaţii din Republica Moldova sunt cauzate de găuri legislative. „Actele legislative nu reglementează situaţia avocaţilor aşa încât din punct de vedere al fiscalităţii, asigurării medicale şi asigurării sociale, avocaţii din Moldova sunt marginalizaţi”, a spus Laura Urschi.
Avocaţii au subliniat că nu încurajează evaziunea fiscală, dar doresc să fie trataţi echitabil şi să aibă parte de servicii sociale şi medicale în funcţie de contribuţiile pe care le achită.
12 avocaţi din Baroul Chişinău, membri ai grupului „Avocaţii pentru Avocaţi”, au anunţat miercuri, 15 aprilie, că vor candida în premieră în echipă la funcţiile de conducere în organele de autoadministrare ale avocaturii, unindu-şi eforturile pentru a contribui la reformarea avocaturii. Cei 12 avocaţi sunt: Natalia Moloşag, Mihai Lupu, Vladislav Gribincea, Veaceslav Ţurcan, Feodosia Tâscic, Nicolae Roşca, Dorin Popescu, Laura Urschi, Eduard Digore, Ana Beriozchin, Tudor Osoianu şi Mariana Criclivaia.