Avocaţii parlamentari au obţinut posibilităţi mai mari pentru prevenirea şi depistarea cazurilor de tortură
https://www.ipn.md/ro/avocatii-parlamentari-au-obtinut-posibilitati-mai-mari-pentru-prevenirea-si-depi-7967_965682.html
Avocatul parlamentar sau alte persoane abilitate de acesta efectuează periodic vizite preventive în locurile unde sunt sau pot fi persoane private de libertate, plasate la dispoziţia organului de stat sau la indicaţia acestuia, fie cu acordul sau consimţământul său tacit. Această modificare a fost introdusă vineri, 20 iulie, în Legea cu privire la avocaţii parlamentari, pentru asigurarea protecţiei persoanelor împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.
Pentru acordarea consultanţei şi asistenţei în exercitarea atribuţiilor avocaţilor parlamentari în calitate de mecanism naţional de prevenire a torturii, Centrul pentru Drepturile Omului creează un consiliu consultativ în componenţa căruia, în mod obligatoriu, trebuie să fie incluşi reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti care activează în domeniul protecţiei drepturilor omului. În componenţa consiliului consultativ pot fi incluse persoane care dispun de competenţă profesională şi bună reputaţie. La selectarea acestora se va ţine cont de asigurarea echilibrului gender şi de reprezentarea grupurilor etnice şi minoritare din societate.
Proiectul mai acordă avocaţilor parlamentari dreptul de a avea întrevederi nelimitate şi convorbiri personale, fără martori, iar în caz de necesitate, prin intermediul traducătorului, cu persoana care se află în locurile de detenţie, precum şi cu orice altă persoană care, în opinia sa, poate oferi informaţia corespunzătoare. De asemenea, el va putea să atragă, pentru a efectua vizite preventive în locurile unde sunt sau pot fi persoane private de libertate, specialişti şi experţi independenţi din diverse domenii, inclusiv jurişti, medici, psihologi, reprezentanţi ai asociaţiilor obşteşti.
În activitatea sa de prevenire a torturii şi altor tratamente şi pedepse crude, inumane sau degradante, avocatul parlamentar va prezenta organului sau persoanei cu funcţii de răspundere respective recomandările sale în vederea ameliorării atitudinii faţă de persoanele private de libertate, condiţiilor de detenţie şi prevenirea torturii. De asemenea, potrivit proiectului de lege, în cazul în care avocatul parlamentar nu este de acord cu acţiunile întreprinse, el este în drept să se adreseze organului superior pentru luarea măsurilor corespunzătoare în vederea executării recomandărilor cuprinse în avizul său şi să informeze opinia publică, inclusiv să divulge numele persoanelor autorizate să acţioneze în numele acestei autorităţi.
Guvernul R. Moldova a pierdut cel puţin cinci cauze la CEDO pentru maltratarea reclamanţilor şi anchetarea nemotivată a cazurilor de maltratare.