logo

Avocaţii lui Vlad Filat s-au adresat la CEDO


https://www.ipn.md/ro/avocatii-lui-vlad-filat-s-au-adresat-la-cedo-7965_1024141.html

Fostul premier Vlad Filat, cercetat în stare de arest pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Avocatul Igor Popa a declarat pentru presă că plângerea, care este rezultatul acţiunilor abuzive şi arbitrare, atât din partea procuraturii, cât şi din partea administraţiei penitenciarului, a fost expediată la CEDO în această dimineaţă, 7 decembrie, transmite IPN.

Igor Popa a menţionat că prin această cerere, Vlad Filat condamnă statul din cauza că drepturile sale care au fost violate în mod constant. Este vorba despre prevederile ce interzic aplicarea torturii, dar şi încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dreptul la un proces echitabil, dar şi dreptul la viaţă privată şi familie. Igor Popa a menţionat că Vlad Filat este supus anumitor presiuni atât din partea deţinuţilor, cât şi din partea administraţiei penitenciarului.

Avocatul a declarat că deşi a insistat şi el, şi familia ca să renunţe la greva foamei, ex-premierul liberal-democrat a refuzat. Apărarea a reiterat că printre motivele de a intra în grevă se numără încălcările drepturilor sale chiar în timpul şedinţei Parlamentului când i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, iar procurorul general a venit cu detalii, încălcându-i prezumţia nevinovăţiei. În opinia apărării, chiar şi retragerea imunităţii este o acţiune dirijată cu scopul de a crea impresia cetăţenilor că el deja a săvârşit acţiunile imputate.

Avocatul a mai spus că Vlad Filat a transmis un mesaj, care sună în felul următor: „Stimată clasă politică, dragi cetăţeni ai Republicii Moldova, credeţi-mă că dacă nu scoatem această ţară din captivitate, Moldova nu va merge înainte”, a citat avocatul.

Fostul prim-ministru a fost reţinut în luna octombrie şi este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă.