Membrii Uniunii Avocaților consideră că inițiativa legislativă care le va permite deputaților să devină avocați fără examen este în total dezacord cu normele și principiile europene și internaționale de omologare și exercitare a profesiei de avocat. Adoptarea proiectului propus de parlamentari, în opinia membrilor UA, va crea un precedent, inexistent în statele membre al Uniunii Europene. Mai mult, aceștia consideră că această inițiativă creează posibilitatea ca în instituția avocaturii să fie admise persoane fără pregătire profesională necesară și fără reputație ireproșabilă.
Boris Lichii, decanul Baroului Bălți a Uniunii Avocaților, a declarat la o conferință de presă la IPN că în cazul în care va fi admisă o astfel de modificare în lege, ca efect va genera pericolul compromiterii unuia dintre principiile de bază ale funcționării statului de drept – asistența calificată acordată unei persoane pentru apărarea drepturilor sale.
Decanul s-a referit la legislația europeană în domeniu. Potrivit lui, în unele state, printre care Belgia, Germania, Spania, Cipru etc., legislația nu prevede „rute alternative de accedere în profesia de avocat”. În alte state pot fi admise în avocatură persoanele din profesiile juridice – judecător, procuror și notar, a căror examen profesional este echivalent cu examenul de accedere în profesia de avocat. La fel, în unele state „rutele alternative de accedere în avocatură” sunt disponibile profesorilor de drept și deținătorilor de titlu de doctor sau doctor habilitat în drept.
Boris Lichii afirmă că autorii inițiativei legislative fac referire la practica și legislația Germaniei, însă în Germania este unul dintre statele europene care nu are „rute de alternativă pentru accederea în profesia de avocat”. „În acest sens este absolut irelevantă motivarea pe care ne-au prezentat-o deputații în proiectul de modificare a legi”, a notat Boris Lichii.
Decanul Baroului Bălți a mai spus că completările propuse contravin recomandărilor Comitetului de miniștri al Consiliului Europei cu privire la libertatea de exercitare a profesiei de avocat, precum și Principiilor de bază privind rolul avocaților, adoptate de Națiunile Unite în septembrie 1990, la Congresul de prevenire a crimelor și tratamentul delincvențelor.
Reprezentanții Uniunii Avocaților solicită retragere inițiativei legislative propuse de către grupul de deputați și solicită examinarea în mod prioritar a proiectului propus de către Ministerul Justiției, elaborat în parteneriat cu Uniunea Avocaților și coordonat cu Consiliul Europei. Reprezentanții Uniunii au mai spus că, în cazul în care inițiativa legislativă a grupului de deputați va fi susținută în Parlament, Uniunea Avocaților își rezervă dreptul la proteste, inclusiv prin declararea unei greve generale a avocaților din Republica Moldova.