logo

Avocata unui cetățean german înaintează o scrisoare deschisă procurorului general


https://www.ipn.md/ro/avocata-unui-cetatean-german-inainteaza-o-scrisoare-deschisa-procurorului-7967_1070309.html

Avocata Angela Procopciuc înaintează o scrisoare deschisă procurorului general Alexandr Stoianoglo și conducerii de vârf a țării, în care cere acestora să monitorizeze cazul clientului său, un cetățean german pe nume Friedrich Maier. Potrivit avocatei, în privința cetățeanului german s-au emis „mai multe hotărâri ilegale, prin care i s-au încălcat drepturile prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Într-o conferință de presă la IPN, Angela Procopciuc, a menționat că prin această scrisoare cere procurorului general pornirea investigațiilor „în privința ilegalităților comise de procurorii anticorupție pe atunci Viorel Morari și Dorin Compan, dar și de ex-procurorul general Eduard Harunjen în raport cu cetățeanul european Friedrich Maier”.

Potrivit Angelei Procopciuc, clientul său este persecutat de organele de urmărire penală din Republica Moldova de peste 13 ani. „Este urmărit penal și arestat de  două ori, dat în căutare de  trei ori, reținut de trei ori, a executat mandatul de arest de 30 de zile de două ori”. „Aceste persoane nu doar au încălcat drepturile clientului meu, au comis crime prevăzute de Codul Penal” spus avocata.

Mai exact, potrivit Angelei Procopciuc, procurorul Viorel Morari a disjuns materialele cauzei într-o procedură separată în privința clientului ei, iar peste două zile s-a pornit urmărire penală sub conducerea procurorului Dorin Compan. Avocata spune că, înaintând învinuirea clientului ei, în lipsa acestuia, Dorin Compan a încălcat prevederea care stipulează că scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale împiedică punerea repetată sub învinuire a aceleiași persoane pentru aceeași faptă.

Avocata mai spune că, în cazul clientului ei, calitatea de bănuit trebuia să fie calculată din momentul începerii urmăririi penale, și anume din 8 august 2007, când a avut loc disjungerea. Astfel, termenul de trei luni de la data înaintării învinuirii a expirat la 8 noiembrie 2007, dată la care organul de urmărire penală trebuia obligatoriu să-l scoată pe clientul ei de sub urmărire penală.

Maria Procopciuc menționează că procurorul Dorin Compan a emis abuziv mai multe ordonanțe de căutare a clientului ei, care s-au făcut în lipsa unei măsuri preventive. Abuzuri, spune avocata, au avut loc și în procesul examinării plângerii lui Friederich Maier, prin care acesta roagă autoritățile Republicii Moldova să pornească urmărirea penală în privința procurorului Dorin Compan „pe faptul amenințării și șantajului cu 70 de mii de euro în scopul încetării procesului penal pornit în privința sa”. „Procurorul Viorel Morari, alături de judecătorul de instrucție, au concluzionat că sesizarea lui Friedrich Maier nu întrunește condițiile de formă și conținut”, a mai spus apărătoarea.

Prin scrisoarea către procurorul general avocata solicită strămutarea cauzei penale în care este vizat clientul său, Friedrich Maier, către autorităților germane. De asemenea, Angela Procopciuc cere să fie să fie înregistrată o sesizare a clientului ei privind amenințările cu omor, cu răfuială fizică și șantajul de bani. „Poate procurorul general va lua la evidență acest caz și strigătele apărării vor fi auzite”, a menționat avocata.

Scrisorile în original vor fi depuse astăzi la Procuratură, Președinție, Parlament, Guvern, și Avocatul Poporului.