logo

Avocat: Cariera Micăuți poate demonstra că își desfășoară activitatea legal


https://www.ipn.md/ro/avocat-cariera-micauti-poate-demonstra-ca-isi-desfasoara-activitatea-7967_1078970.html

Cariera Micăuți este deschisă să conlucreze cu toate organele abilitate și să prezinte toate actele necesare pentru a demonstra că își desfășoară activitatea legal. Avocatul Andrei Iosip a cerut Comisiei parlamentare de anchetă a modului de exploatare a substanțelor minerale utile, dar și altor instituții ale statului implicate în procesul de monitorizare și control al activității economice a Carierei să asigure participarea reprezentanților Carierei la elucidarea tuturor circumstanțelor importante, care constituie obiect al anchetei parlamentare inițiate drept urmare unei petiții adresate de cetățeanul Dumitru Ciobu, administrator de companie.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul s-a adresat deputatului Nicolae Ciubuc cu solicitarea să-și reevalueze rolul de președinte al comisie parlamentare, să asigure transparența lucrărilor comisiei și respectarea drepturile și intereselor legale ale tuturor subiecților vizați și să se abțină de la lansarea acuzațiilor nefondate la adresa Carierei Micăuți.

Andrei Iosip a mai spus că cetățeanul Dumitru Ciobu, în comun cu alte persoane, încă din luna iunie 2019, și-a început campania ilegală de blocare a activității Carierei Micăuți, având scopul de a obține beneficii pecuniare necuvenite. Avocatul spune că, în septembrie 2019, Dumitru Ciobu a fost angajat în calitate de vicedirector al Carierei Micăuți, fiind angajat de administratorul insolvabilității Carierei. Potrivit avocatului, pe durata activității, a făcut mai multe cheltuieli nejustificate, a diminuant prețurile de vânzare a producției și a diminuat considerabile veniturile companiei. Aceste acțiuni, în comun cu alte acțiuni ale foștilor directori, au adus societatea la incapacitate de plată.

Inclusiv pentru aceste circumstanțe, spune avocatul Andrei Iosip, Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauzei Speciale a pornit o cauză penală în privința lui Dumitru Ciobu, acesta vând calitatea de învinuit, și în privința firmei sale, SRL Ex-Stone, care se află la faza de urmărire penală. „Prin acțiunile sale, grupul de persoane organizat și condus de către Dumitru Ciobuau a comis mai multe infracțiuni care urmează a fi anchetate de către organele abilitate în acest sens. Totodată, este regretabil faptul implicării, alături de Dumitru Ciobu, a exponenților politici dar și activitatea inechitabilă a Comisiei de anchetă a exploatării substanțelor minerale în raport cu Cariera Micăuți. Asemenea acțiuni sunt contrare statutului de drept”, a menționat avocatul.

Potrivit lui Andrei Iosip, declarațiile sale pot fi confirmate prin declarațiile angajaților Carierei Micăuți, prin înscrisuri și alte documente pe care este disponibil să le prezinte organului de urmărire penală și altor organe abilitate la prima cerere.