Aviaţia civilă moldovenească speră să-şi îmbunătăţească serviciile
https://www.ipn.md/ro/aviatia-civila-moldoveneasca-spera-sa-si-imbunatateasca-serviciile-7966_958929.html
Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC) intenţionează să
liberalizeze preţurile, să ridice nivelului de securitate în conformitate cu cerinţele internaţionale de ultimă oră, precum şi să racordeze legislaţia din domeniu la cea internaţională. Aceste prevederi se conţin într-un proiect de strategie pentru dezvoltarea ramurii aeronautice din Moldova pentru o perioadă de 10 ani.
Directorul general al ASAC, Valentin Vizant, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că necesitatea elaborării unei astfel de strategii este dictată de îndeplinirea prevederilor planului de acţiuni Uniunea Europeană – Moldova, precum şi de rezolvarea problemelor actuale în ramură. Vizant a menţionat că, pe parcursul următorilor ani, ASAC preconizează să stimuleze proiecte de dezvoltare a companiilor aeronautice, să îmbunătăţească competitivitatea operatorilor naţionali, să limiteze activităţile monopoliste în ramură, să dezvolte mai multe feluri de parteneriat cu comunitatea aeriană internaţională în scopul aplicării experienţei mondiale de producţie şi management şi atragerii tehnologiilor moderne.
Sursa citată a menţionat că, în viitorul apropiat companiile aeriene, din ţară urmează să prezinte planurile de dezvoltare şi, în funcţie de necesităţile financiare ale acestora, va putea fi apreciată valoarea financiară a Strategiei şi necesităţile de modernizare.
În cazul în care Guvernul nu va dispune de resursele financiare necesare pentru finanţarea strategiei, va trebui să identifice alte posibilităţi de finanţare, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine.
Actualmente, primordial, este necesară suplimentarea parcului de aeronave autohton cu noi unităţi de transport, în special de cele de 80 şi 100 de locuri, în funcţie de capacităţile pieţei locale de zboruri, a spus sursa citată. Totodată, Vizant a apreciat că cele 200 de aeronave aflate în dotarea companiilor aeriene sunt în majoritate vechi. Aceasta însă nu înseamnă că nu este asigurată securitatea pasagerilor, deoarece efectuează zboruri doar aeronavele, care corespund cerinţelor tehnice în vigoare.
Valentin Vizant a menţionat că implementarea cât mai rapidă a prevederilor strategice va conduce la sporirea atractivităţii celor 15 companii moldoveneşti, în caz contrar ele ar putea să piardă clienţii odată cu intrarea companiilor străine pe piaţă. El a mai apreciat că piaţa aeronautică a Moldovei creşte în fiecare an, în anul trecut fiind transportaţi cca 480 de mii de pasageri, ceea ce reprezintă o creştere cu 25 mii pasageri faţă de anul precedent. Companiile aeriene moldoveneşti deţin în prezent 75 la sută din piaţă.
Conducerea ASAV a expus atenţiei publice strategia de dezvoltare pe site-ul organizaţiei www.caa.md şi contează pe disponibilitatea reprezentanţilor companiilor aeriene, precum şi a societăţii civile de a prezenta propuneri de îmbunătăţire.