logo

Averile demnitarilor au trezit solidaritatea jurnalistică


https://www.ipn.md/ro/averile-demnitarilor-au-trezit-solidaritatea-jurnalistica-7978_1004464.html

Mass-media poate să influenţeze politicul mai mult decât acum 3-4 ani, dar efortul jurnaliştilor de investigaţie nu trebuie să fie în van. Se întâmplă lucruri importante pe sectorul mediatic, iar informaţiile apărute în presă despre averile demnitarilor au dus la un germene de solidaritate în breasla jurnalistică. Ar fi bine dacă societatea civilă şi-ar consolida puterile cu jurnaliştii şi ar face mai multă presiune pe politicieni, pentru ca lucrurile să aibă o finalitate în cazurile de conflict de interese şi corupţie. De această părere este directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, transmite IPN.

„În cadrul campaniei „Parlament curat”, realizăm o investigaţie despre o întreprindere despre care avem bănuiala că ar aparţine unui deputat din Parlament şi căreia i-au fost oferite din bugetul de stat 3 milioane de lei. Am făcut o cerere de acces la informaţie  la o instituţie publică, am transmis solicitarea şi peste o oră am fost sunat de contabila-şef a companiei despre care solicităm informaţia, care m-a întrebat cu ce ocazie vrem să aflăm o informaţie pe la spatele lor. Este grav dacă o solicitare de informaţie a ajuns în timp atât de scurt de la o instituţie de stat la o instituţie vizată, iar aceasta este o demonstraţie că la noi corupţia e la ea acasă, iar iniţiativa civică are scopul de a ajuta societatea”, a adăugat Petru Macovei.

În acelaşi context, directorul Asociaţiei Presei Independente, a subliniat că asociaţia pe care o reprezintă a desfăşurat mai mulţi ani campaniile „Avere la vedere”, „Putere la vedere”, iar multă presă a preluat această iniţiativă. Totodată, Petru Macovei, a specificat că în timpul apropiat urmează să fie lansat site-ul „Moldova curată”, pe care vor fi publicate materiale jurnalistice despre integritatea persoanelor cu funcţii publice. „Aş vrea să adaug că este grav atunci când un jurnalist de investigaţie este intimidat şi sfătuit să renunţe. În campania pe care am desfăşurat-o acum câţiva ani, „Cere socoteală pentru banii publici”, am avut situaţii când cetăţenii ne furnizau informaţii despre diferite tertipuri pe care le fac primarii la nivel local, iar pe urmă aceşti cetăţeni erau intimidaţi de către acei primari. Avem şi un caz când o şefă a unei case de cultură a fost concediată pentru că a criticat activitatea primarului din sat”, a  adăugat Petru Macovei.

Directorul API a spus că societatea civilă trebuie să intervină în toate cazurile de intimidare şi presiune asupra jurnaliştilor de investigaţie. Aceste acţiuni trebuie monitorizate, făcute publice, astfel ca organele abilitate să nu mai aibă cum să le treacă cu vederea.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment sprijinit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea Societăţii Civile în Moldova” (MCSSP), implementat de FHI 360.