logo

Avem nevoie de viziune


https://www.ipn.md/ro/avem-nevoie-de-viziune-7542_1064593.html

Avem nevoie de viziune


Ceea ce lipseşte mult Republicii Moldova este o viziune clară asupra schimbării modelului de creştere economică.


O creştere economică bazată pe producţie şi exporturi, dar nu una ce se ţine pe importuri masive, remitenţe, care până la urmă vor începe să scadă într-o bună zi. Pentru ca să schimbe ceva în bine trebuie schimbat radical modelul economic. De la o vreme încoace se vorbeşte tot mai insistent despre acest lucru.

"Moldova nu are viitor dacă nu trecem de la un model bazat pe consum la unul bazat pe producere şi asta nu se poate fără investiţii", afirma în cadrul ceremoniei de lansare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Valeriu Lazăr.

Începe partea cea mai grea a economiei reclădirea ei. Avem nevoie de viziune, de o dezbatere privind nevoia de a regândi modelul de creştere economică, pornindu-se de la era consumului, acoperit din importuri, de la nevoia de a creşte oferta internă, economisirea şi producţiile interne ca furnizor de resurse investiţionale.

Recenta lansare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova a pus pe tapet o radiografie succintă a economiei şi o viziune foarte clară a priorităţilor în situaţia economică actuală.

În condiţiile în care Estonia atrage 10.000 de dolari SUA investiţii pe cap de locuitor şi Romania 3.000, Republica Moldova nu reuşeşte decât 250 de dolari atraşi pe cap de locuitor. Poate ar trebui să reflectăm: oare de ce? Pe lângă avantajul de a avea rata zero la impozitul pe profitul nedistribuit, ar trebui să ne gândim la simplificarea procedurii de restituire a TVA, deoarece investitorii străini când vin pentru prima dată nu se gândesc la impozitul pe profit, oricum ei au pierdere în primii ani, dar este  important ca ei să-şi restituie TVA, a susţinut AOAM prin vocea directorului executiv al Asociaţiei Andrian Candu.

Este cazul să fie liberalizată circulaţia terenurilor agricole, căci Republica Moldova a pierdut mulţi investitori din cauza aceasta.  Când vorbim de forţa de muncă ieftină nu ar trebui să uităm şi de străinii care vin aici, aşa numiţii expaţi şi problemele cu care se confruntă ei la obţinerea permisului de muncă, mai spunea Adrian Candu.

Nu alte impozite sunt de redus acum, ci contribuţiile sociale pe care sunt nevoiţi să le plătească toţi angajatorii.

În primul rând, trebuie creat un mediu investiţional şi de afaceri ce ar asigura o dezvoltare durabilă a ţării. Î
n raportul competitivităţii mondiale pentru anii 2010-2011, publicat de Forumul Economic Mondial, Moldova s-a poziţionat pe locul 94 din 139 de ţări. Primii cinci factori care afectează mediul de afaceri în Republica Moldova sunt: instabilitatea politicilor de stat, accesul limitat la finanţare, corupţia, eficienţa redusă a Guvernului din cauza birocraţiei şi instabilitatea guvernării.

S-a vorbit foarte mult despre aceste probleme şi în trecut. Unele dintre ele au fost abordate şi cu alte ocazii, şi de alte organizaţii sau asociaţii antreprenoriale. Unde sunt schimbările, se întreabă în cor mediul de afaceri, populaţia. Şi pe bună dreptate.

De ce nu se schimbă lucrurile? Dacă priveşti mai atent la demersul din trecut al comunităţii de afaceri, vezi că, în fond, aceasta în cele mai multe cazuri a luptat pentru un drept, pentru o facilitate, fie că este vorba de reducerea poverii fiscale sau a procedurilor de înregistrare. Au existat şi expertize profesioniste şi programe. „Cartea Albă”, elaborată de Asociaţia Investitorilor Străini, nu este unicul exemplu în acest sens. Numeroasele demersuri ale patronatului este un alt exemplu. S-au  impus prin notorietate, experienţă şi alte organizaţii.

Însă, de cele mai multe ori, vocile au fost răzleţe, nu s-a prezentat public un program comun menit să schimbe situaţia din economie. Chiar şi în cel mai dificil an 2009 nu s-a propus guvernanţilor şi insistat pe realizarea unui plan complex de ieşire din criză.

Una din priorităţile AOAM: consolidarea reprezentanţilor oamenilor de afaceri, monitorizarea continuă a acţiunilor statului şi sporirea capacităţii profesionale a administratorilor. Simplu şi logic. De ce? Pentru că doar o voce comună şi insistentă poate fi auzită. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova a declarat clar că nu pretinde să ia locul altor asociaţii sau organizaţii, ci să se alăture tuturor consolidând oamenii de afaceri în scopul dezvoltării economice durabile şi prosperării ţării.

Este cea mai clară şi mai evidentă dovadă a deschiderii spre dialog a noii asociaţii. AOAM nu se vrea dirijor, ci o voce ce nu cântă fals, ci are ce de spus, reunind oameni de afaceri performanţi şi responsabili.

Începe partea cea mai dificilă şi responsabilă etapă a economiei, trecerea la alt model economic. Iar sectorul privat are un cuvânt greu de spus în procesul care va dura ani de zile. „Cred că voi aveţi capacitatea şi expertiza să veniţi şi cu soluţii. [...] Ajutaţi-ne să vă ajutăm. Nu întotdeauna în serviciul public se găseşte cea mai bună expertiză", a mai declarat ministrul Economiei în cadrul ceremoniei de lansare a AOAM.

Autor – Maria Negru