logo

Autorităţilor moldoveneşti li se solicită să-şi ceară scuze de la poporul ucrainean


https://www.ipn.md/ro/autoritatilor-moldovenesti-li-se-solicita-sa-si-ceara-scuze-de-7965_1012535.html

Mişcarea populară Antimafie solicită ca guvernarea de la Chișinău să-şi ceară public scuze de la Ambasada Ucrainei în Moldova, dar şi de la poporul ucrainean. În particular, autorităţile sunt învinuite că au admis profanarea Ambasadei de către membrii Partidului Comuniştilor, care au legat de gardul instituţiei zeci de panglici negru-oranj, pe care unii au ajuns să le considere simbol al agresiunii ruse în Ucraina.

Liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a spus într-o conferinţă de presă la IPN că solicită ca Ministerul Justiţiei să sancţioneze Partidul Comuniştilor pentru profanarea sediului Ambasadei Ucrainei. „Iar ministerul deţine pârghiile necesare pentru a aplica sancţiuni în raport cu o formaţiune politică”, a subliniat Sergiu Mocanu.

Politicianul mai cere ca autorităţile să interzică utilizarea aşa-numitei panglici al Sf. Gheorghe de către oficiali, atât în preajma zilei de 9 mai, cât şi cu alte ocazii. De asemenea, mai solicită ca Guvernul să zădărnicească vizita vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, la Chişinău. Sergiu Mocanu consideră că vizita acestuia în Moldova în condiţiile actuale este un act de inamiciţie din partea Rusiei, deoarece Rogozin ar fi fost printre cei care complotau împotriva Moldovei în 1992 în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Sergiu Mocanu spune că guvernarea Republicii Moldova de la declararea independenţei şi până în prezent a fost controlată de serviciile secrete ale Rusiei. Plus la aceasta, guvernarea Moldovei, potrivit lui, este una şantajabilă prin actele de corupţie comise până acum. Din acest motiv, liderul Mişcării Antimafie crede că nici de această dată guvernarea de la Chişinău nu va lua o poziţie fermă faţă de acţiunile comuniştilor şi faţă de provocările din partea Moscovei.

În numele formaţiunii pe care o conduce, Sergiu Mocanu şi-a cerut scuze personal de la Ambasada Ucrainei la Chişinău şi faţă de poporul ucrainean pentru acţiunile comuniştilor.