Autorităţile statului vor colabora cu societatea civilă întru dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii referitor la violenţa în familie
https://www.ipn.md/ro/autoritatile-statului-vor-colabora-cu-societatea-civila-intru-dezvoltarea-unui-7967_971475.html
Autorităţile statului vor colabora cu societatea civilă şi cu Oficiul Fondul Naţiunilor Unite pentru Protecţia Populaţiei (UNFPA) în R. Moldova întru dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii referitor la violenţa în familie. Un acord în acest sens a fost semnat miercuri, 10 septembrie, Info-Prim Neo.
Acordul de parteneriat vizează realizarea proiectului „Dezvoltarea unui sistem integrat de informaţii referitor la violenţa în familie ca parte a unei abordări integrate de management a violenţei în familie în R. Moldova”. Proiectul – implementat de către UNFPA, Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului (MPSFC) şi societatea civilă – a fost lansat la 1 iulie şi este finanţat de Agenţia pentru Asistenţă Internaţională a Guvernului României pentru R. Moldova.
Ministrul protecţiei sociale, familiei şi copilului, Galina Balmoş, a menţionat în cadrul ceremoniei de semnare a acordului că proiectul prevede elaborarea unui sistem informaţional integrat pentru gestionarea datelor privind violenţa în familie în două raioane pilot – Drochia şi Cahul. „Sistemul va contribui la fortificarea capacităţilor instituţionale în cele două raioane în domeniul prevenirii, monitorizării şi asistenţei cazurilor de violenţă în familie”, a declarat Galina Balmoş.
„Cu regret azi, în secolul 21, fenomenul violenţei în familie există şi ia amploare. De aceea, intervenţia statului în combaterea acestui flagel este foarte importantă”, a declarat Boris Gâlcă, şeful oficiului UNFPA în R. Moldova. Săptămâna viitoare un grup de reprezantanţi ai ministerelor semnatare vor întreprinde o vizită de studiu în România, unde vor avea ocazia să vadă cum se asigură asistenţă victimelor violenţei în instituţiile din judeţul Mureş.
Bugetul proiectului la prima fază de implementare este de 118 mii dolari SUA. Proiectul va continua în 2009 şi în 2010, iar resursele alocate de către Guvernul României vor fi majorate conform necesităţilor. De asemenea, pe parcursul următorilor doi ani, se preconizează extinderea proiectului în toate raioanele republicii. Toate instituţiile relevante vor fi dotate cu tehnologii informaţionale, în aşa fel ca bază unică de date să fie funcţională la nivel naţional, a menţionat reprezentantul UNFPA. Sistemul informaţional integrat va face datele statistice relevante şi reale. Astăzi ele sunt divergente şi dispersate, fiind colectate de fiecare structură în parte, a spus Boris Gâlcă.
Preşedintele organizaţiei nonguvernamentale „Gender-Center”, Valentina Bodrug-Lungu, a remarcat că datele sunt colectate, în principal, de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi ele se referă la infracţiunile cele mai grave din familie .Cifrele indică numărul omorurilor, leziunilor corporale grave. O mare parte din cazurile de violenţă în familie rămân, însă, în afara statisticilor. Nu există referinţe, de exemplu, la cazurile de violenţă psihologică pentru că în Moldova nu au fost încă elaborate criterii după care să fie estimată violenţa psihologică. „În Occident demult există indicatori după care sunt estimate cazurile de violenţă prihologică. Există şi o dimensiune de gen: femeile suferă mai des de violenţă fizică, iar bărbaţii – de violenţă psihică, dar consecinţele sunt aceleaşi. Se distruge societatea, suferă şi femeile, şi bărbaţii, şi copiii”, a menţionat Valentina Bodrug-Lungu.
Acordul a fost semnat de către MPSFC, MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei Publice Locale, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Consiliul Raional Drochia, Consiliul Raional Cahul şi UNFPA Moldova.