logo

Autoritățile statului nu sunt interesate să apere drepturile consumatorilor, asociație


https://www.ipn.md/ro/autoritatile-statului-nu-sunt-interesate-sa-apere-drepturile-consumatorilor-asoc-7967_1043968.html

Reprezentanții Asociației Republicane Obștești „Protecția Consumatorului” susțin că, deja de 15 ani, investighează și denunță zeci de nereguli cu privire la încălcarea drepturilor consumatorilor, iar ca urmare, în bugetul de stat au ajuns sute de milioane de lei. Potrivit lor, în pofida intențiilor oneste, asociația nu a fost susținută niciodată de către autoritățile statului, ba mai mult, recent, printr-un demers depus la Procuratura Generală de către agenția guvernamentală de profil, se încearcă lichidarea asociației obștești.

Într-o conferință de presă la IPN, Piotr Guțul, președintele Asociației Republicane Obștești „Protecția Consumatorului”, a declarat că demersul la Procuratură a fost depus după ce o persoană, care a procurat un televizor dintr-un magazin din capitală, s-a adresat la asociație. Solicitantul s-a plâns că televizorul s-a defectat, iar adresându-se în baza garanției la magazin, a fost direcționat la centrul de deservire, unde i s-a spus că el este de vină pentru că electrocasnicul nu mai funcționa. Piotr Guțul spune că reprezentanții asociației s-au deplasat la magazinul în cauză, iar acolo au depistat un șir de încălcări ale drepturilor consumatorului, pe care le-au și denunțat la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherii Pieței (APCSP). Pentru că nu au obținut o reacție, a urmat o adresare la Centrul Național Anticorupție, prin care s-a cerut cercetarea penală a conducerii Agenției pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Piotr Guțul a menționat că neoficial surse din cadrul CNA i-ar fi spus că nu pot intenta urmărirea penală pe motiv că astfel riscă să-și piardă locul de muncă. Ulterior, agenția a înaintat un demers la Procuratură în care s-a plâns că „reprezentanții asociației ar face abuz de atribuțiile și competențele agenției, desemnată ca organ de control, și prin atitudinea sa incorectă, dezonorează reputația Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea pieței, de asemenea inducând în eroare atât agenții economic, cât și consumatorii, creând impresia că aceștia sunt organ de control”.

Potrivit lui Piotr Guțul, astfel se încearcă lichidarea asociației, care în mod onest apără drepturile consumatorilor și scoate în vileag delapidări, dar și alte încălcări. Președintele asociației crede că autoritățile, care nu au niciun interes să protejeze consumatorii, astfel încearcă să-i acopere pe cei care admit încălcări.

În altă ordine de idei, reprezentanții asociației spus că recent Parlamentul a modificat Codul de procedură civilă, astfel încât asociațiile obștești nu mai pot reprezenta consumatorii în instanța de judecată. Juristul asociației, Valeriu Melnic, a declarat că, odată cu operarea modificărilor, articolul 75 prevede că într-un proces civil persoanele fizice își pot apăra interesele personal, prin avocat sau avocat stagiar și că persoanele fizice pot fi reprezentate în instanța de judecată de către soț sau soție, părinți, copii, frați, surori, bunei, nepoți dacă aceștia sunt licențiați în drept și sunt împuterniciți printr-o procură autentificată notarial. Astfel a fost exclus dreptul ca consumatorul să mai fie reprezentat de o asociație obștească. Membrii AO „Protecția Consumatorului” au mai spus că statului nu-i pasă de interesele și drepturile consumatorilor și nici APCSP nu-și onorează atribuțiile.